Gáz volt az űrállomáson

Az amerikairól az orosz modulba kellett evakuálni az űrhajósokat.

A Föld körül keringő Nemzetközi Űrállomás amerikai részén a műszerek ammóniaszivárgást észleltek, ezért a hatfős legénység a komplexum orosz építésű részébe költözött át. A mérgező gázzal megtelt egységét lezárták.

Az űrállomáson jelenleg három orosz, két amerikai és egy olasz űrhajós dolgozik. A NASA szóvivőjére, Bob Jacobs-ra hivatkozó USA Today szerint egyiküknek sem esett baja.

Az ammóniaszivárgásra figyelmeztető jelre az űrhajósok rögtön gázmaszkot húztak és átmentek az orosz részbe, ahol már nem volt szükség a védő felszerelésre. Az első reakciók szerint a hűtőrendszer hibásodhatott meg, de úgy tűnik, hogy téves volt a riasztás.

Vagy az egyik szenzor ment tönkre, vagy az informatikai rendszer működésében lépett fel zavar. A vizsgálatok folynak, az orosz és az amerikai űrszakértők állandó kapcsolatban állnak. A szakértők részletes jelentése később várható.

A jellegzetes szúrós szagú, gáz halmazállapotú ammónia maró és mérgező hatású, ellenben kiváló hűtőközeg, ezért alkalmazzák például az űrállomáson a napelemek hűtésére.

A biztonság kedvéért a legénység a következő napot az orosz modulban tölti, ahol egy hétre elegendő muníció van.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.