galéria megtekintése

Francba a gipsszel - egy fiatal magyar informatikus forradalmasíthatja a baleseti ellátást

22 komment


Danó Anna

Vastag gipsz helyett 3D-s technológiával rögzíthetik a töréseket egy magyar informatikus ötletének köszönhetően.

A hétköznapi betegek is hasznát vehetnék az orvosi csúcstechnológiának, amennyiben találna finanszírozót ötlete megvalósítására Molnár Miklós. A fiatal informatikus a 3D-s nyomtatás technológiáját vetné be a traumatológiákon a törések rögzítésére.

Molnár Miklós története két éve egy csuklótöréssel indult. A Merényi Gusztáv Kórházban nem vették észre, hogy a törött csontvégek elmozdultak, csak begipszelték a kezét. Érezte, hogy valami nem stimmel, ezért elment a Péterfy Sándor utcai kórház baleseti intézetébe másodvéleményt kérni a csuklójáról. Ott derült ki, hogy rosszul rögzítették a törést, és az ellátási hiba miatt négy-öt hét helyett több mint két hónapig kell gipszet viselnie. A fiatal informatikusnak folyton azon járt az esze, hogyan szabadulhatna mielőbb a gipsztől, vagy legalább hogyan lazíthatna rajta annyit, hogy könnyebben elviselhető legyen ez az időszak.

Akinek már volt hagyományos gipsze, tudja, hogy az mennyire nehéz, erősen terheli az ízületeket. A törött végtag rögzítése legalább hat hétig tart, ezalatt a gipszet óvni kell a víztől, mert ha attól fölpuhul, deformálódik, értelmét veszti, nem úgy rögzít, mint ahogyan arra szükség lenne. Ha valaki áldoz is 10-14 ezer forintot a könnyebb műanyag gipszre, az se jár sokkal jobban, mert a rögzítés alatt a bőre befülled, mosakodni azzal sem lehet. Mire a csont összeforr, a gipsz alatt foszlani kezd a bőr, az izmok sorvadnak. Például a törött bokánál megtapasztalható, hogy nagyjából ugyanannyi idő kell a gyógyulás utáni rehabilitációra, mint amennyi ideig a gipsz fönn volt.

 

A fiatal informatikus olvasott már korábban is a 3D-s nyomtatás segítségével készült törésrögzítőkről, fogta magát, írt egy szoftvert, és egy nyomtatóval 12 óra alatt elkészítette a csuklójára passzolót. Amikor meglátta és kézbe vette a modellt akkori kezelőorvosa, Tóth Ferenc, alig tudta letenni. A Péterfy baleseti intézetének igazgatóhelyettes főorvosa maga is gondolkodik efféle eszközök alkalmazásán. Ez az orvos–beteg találkozás olyannyira jól sikerült, hogy Molnár Miklós és Tóth Ferenc azóta együtt dolgozik az eljárás fejlesztésén. Azt remélik, ha a projekt forrást nyer az uniós kutatás-fejlesztési pályázaton, akkor további, a traumatológiákon használható 3D-s gyógyászati eszközöket tervezhetnek, gyárthatnak és vethetnek klinikai próbák alá.

Molnár Miklós: innováció csuklótörés után
Molnár Miklós: innováció csuklótörés után
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

A projektben az új rögzítés tesztelésére a fővárosi baleseti központ mellett a kecskeméti megyei kórház és a szegedi egyetem traumatológiája is részt venne. Az előzetes kalkulációk szerint egy kisebb 3D-s csuklórögzítő ára tízezer, egy nagyobb, például törött boka rögzítéséhez szükséges hálós eszköz 15-20 ezer forintból kijöhet.

A Péterfy baleseti központjának igazgatóhelyettes főorvosa azt mondja: a végtagszkennelés után néhány óra alatt elkészülhet az akár hónapokig is viselhető eszköz. A tervezett gyártástechnológiai fejlesztéssel pedig ez az idő még rövidülhet is. Az eszközt csak a korábban szkennelt, helyes pozícióban lehet a végtagon rögzíteni, könnyű, mindössze 50 gramm, mégis masszívabb és tartósabb, mint a hagyományos gipsz. A rögzítési időszak alatt a térháló kialakításának köszönhetően kezelhetők a hámsérülések, stimulálhatók az izmok. Így azok a gipszeléshez képest kevésbé sorvadnak, jobb a sérült végtag keringése, így lerövidülhet a rehabilitációs időszak.

A gyártáshoz használt alapanyag újrahasznosítható. Tóth Ferenc hozzátette: az új technológiát számos ponton lehetne használni a baleseti sebészetben, például a művégtag-gyártásban, hiszen olyan végtagrészek készíthetők vele, amelyek pontosan illeszkednek az egyéni anatómiai jellegzetességekhez, megelőzve ezzel a végtagcsonk kisebesedését. A biztosító is pénzt takaríthatna meg, mivel az eljárás feleslegessé teszi a mostani többszörös mintavételt, próbákat. Helye lenne az új technológiának a baleseti implantátumok gyártásában, a koponyacsontpótlásban és a nagy ízületi protézisek alkalmazásában is.

Mi az a 3D-s nyomtatás?

A háromdimenziós tárgyak nyomtatásának fő alkalmazási területe jelenleg a gyors prototípus-készítés és a hobbiszintű használat, de a technológia fejlődésével az ipari és orvosi alkalmazásra is lehetőség nyílt. A ­3D-s nyomtató vékony rétegek lerakásával készít tárgyakat, szemben a hagyományos megmunkálással, amelynek során egy nagyobb darabból választják le a felesleges anyagot. A 3D-s nyomtatás segítségével szinte bármilyen anyag felhasználható (polimerek, kerámiák, fémek) a tetszőleges alakú modellek előállítására – magyarázza dr. Tóth Ferenc a módszer egészségügyi felhasználási lehetőségeit taglaló tanulmányában. A tintasugaras nyomtatókhoz hasonlóan működő berendezés az adott rétegben kötőanyagot helyez el ott, ahol a modell elhelyezkedik, így alakítja ki a test formáját. Ezután a munkaasztal egy rétegnyit lesüllyed, és helyet ad a következő réteg számára. A berendezés addig ismétli ezeket a lépéseket, míg a teljes modell ki nem alakul. A nyomtató legújabb típusával elérhető rétegvastagság egy század milliméter, ami által rendkívüli felületi minőséget lehet megvalósítani. Az új anyagokból készült modellek festhetők, csiszolhatók.

Pár hete jelent meg külföldi lapok címlapján, hogy egy baba életét mentette meg a 3D-s nyomtatás, amikor egy így készült eszközzel pótolták a rosszul működő légcsővét. A korábbi, kézi megoldásoknál sokkal jobban illeszkedő, ám jóval olcsóbb és idővel magától ­fölszívódó protézist a látványos siker után rekordidő alatt engedélyezték a hatóságok. A megoldás nagy vitákat gerjesztett szakmai és laikus körökben is. A példa viszont jól mutatja, milyen gyorsan robbanhat be ez a technológia az orvoslásba.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.