Forradalmian új HIV-tesztet dobnak piacra

Egy-két cseppnyi vérből 99,7 százalékos pontossággal megállapítható, hogy az ember fertőzött-e a HIV-vírussal vagy sem. Az otthon is használható szett tizenöt percen belül eredményt ad – jelentette be a világ első ilyen jellegű készletének piaci bevezetését a brit sajtó. Azért fontos ez a bejelentés, mert csak Nagy-Britanniában 26 ezerre teszik azon fertőzöttek számát, akik nem tudnak a vírus jelenlétéről a szervezetükben.

Már eddig is létezett otthoni HIV-teszt, de a mintát el kellett küldeni egy laborba és az eredmény öt nap múlva érkezett meg. Az új tesztet (29.95 fontért) az interneten keresztül lehet megrendelni közvetlenül a gyártótól, a BioSure nevű cégtől, vagy a nemzeti egészségügyi szolgálattól. De arra senki se számítson, hogy a patikákban, vagy boltokban beszerezhető lesz – éppen az érintettek anonimitásának védelme miatt. Brigette Bard, a BioSure alapítója és vezérigazgatója szerint "e termék segítségével az emberek diszkrét körülmények között tesztelhetik magukat."

Nagy-Britanniában a világátlaghoz viszonyítva magas a nem diagnosztizált, illetve a későn diagnosztizált emberek aránya. A korai felismerés ugyanakkor hatékonyabb és olcsóbb kezeléssel jár.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.