Ezek voltak idén a leghaszontalanabb felfedezések

Egy amerikai tudományos viccmagazin, az Annals of Improbable Research 1991 óta évente ítéli oda az IgNobel-díjat, a Nobel-díj paródiáját a teljesen haszontalan, mulatságos felfedezésekért és kezdeményezésekért. Olyanokért, amiket nem lehet vagy nem érdemes megismételni. Az idei, huszonötödik díjosztón is elképesztően felesleges kutatásokat díjaztak.

A fizikai IgNobelt besöprő társaság, Patricia Yang, David Hu, Jonathan Pham és Jerome Choo azt igazolta, hogy szinte az összes emlős 21 másodperc alatt kiüríti a húgyhólyagját. (David Hu egy műanyag, lehajtható fedelű vécéülőkével a nyaka körül vette át az elismerést.)

Az irodalmi díjasok azt bizonyították be, hogy szinte a világ valamennyi nyelvén létezik a „huh" kifejezés, de arra 2013-as tanulmányukban már nem tértek ki, hogy mi lehet ennek az oka.

A díjátadó gála is viccesre sikerült

A bécsi egyetemen dolgozó két matematikus, Elisabeth Oberzaucher és Karl Grammer matematikai módszerrel próbálta igazolni, hogy az 1697-től 1727-ig uralkodó Mulaj Iszmail marokkói szultán nemzhetett-e 500 ágyasától 888 gyereket. Egy egyébként elismert tudományos lapban, a PloS ONE-ban megjelent közlemény szerint a szultán képes lehetett erre a bravúrra.

A gazdasági díjat a bangkoki városi rendőrség kapta azzal a döntésével, hogy extrapénzt fizet a rendőröknek, ha azok nem fogadnak el kenőpénzt.

Az orvosi kategória nyertesei arra voltak kíváncsiak, hogy milyen ellátásban részesülnek az intenzív csókolózás és más vehemens intim együttlét közben megsérülők.

Az orvosdiagnosztikai elismerést azzal érdemelte ki egy kutatócsoport, hogy kimérte az akut vakbélgyulladásban szenvedő betegek fájdalmát – miközben egy fekvőrendőrön gurították át őket.

Az élettani és rovartani díjat két különleges eredményért adták. Justin Schmidt a Schmidt-féle fájdalom index kidolgozásáért kapta, ami azt méri, hogy milyen erős fájdalmat váltanak ki a különféle rovarok csípései. A Cornell Egyetem végzős hallgatója, Michael L. Smith méhekkel 25 különböző helyen legalább 200-szor azért csípette meg magát, hogy kiderítse, hol fáj a legjobban és hol a legkevésbé a csípés. Legkevésbé a koponyát, a középső lábujj hegyét és a felkart érő szúrás fáj, míg a legjobban az orrlyuk, a felső ajak és a pénisz csípése.

A huszonötödik alkalommal átadott IgNobel-díj idei nyertesei szokás szerint saját költségükön utaztak a Harvard Egyetem színháztermében tartott ünnepségre, ahol a díjon és a kézrázáson kívül semmit sem kaptak – írta a Washington Post.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.