galéria megtekintése

Észbontó térkép készült a galaxisunkról

0 komment

NOL

Elkészült az eddigi legátfogóbb katalógus a Tejútrendszerről. Az Európai Űrügynökség Gaia műholdjainak adatai alapján több mint egymilliárd csillagot azonosítottak és rendszereztek csillagászok a galaxisunkat alkotó több milliárd égitest közül.


Forrás: ESA/Gaia/DPAC

A Gaia feladata, hogy a Tejútrendszer legrészletesebb térképét készítse el 3D-ben, a munka során galaxisunk 1 milliárd 142 millió csillagának pontos helyzetét és fényességét mérte meg. Ezek közül 2 millió csillag mozgását is sikerült azonosítani. (A térkép nagyfelbontású változatát itt nézhetik meg: >>>).

 

A Gaia egy évvel ezelőtt kezdte meg a méréseket. A Föld körül keringő szonda 5 éven keresztül pásztázza az eget, így egyre pontosabb képet kaphatunk galaxisunkról - olvasható az Európai Űrügynökség honlapján.


A Gaia felvételén a 100 ezer fényév kiterjedésű, 1000 fényév vastagságú Tejútrendszer síkja látható. A legfényesebb rész a galaxis magja,a sötétebb területek sűrű csillagközi gáz-, és porfelhők, melyek elnyelik a csillagok fényét.

A képen számtalan csillaghalmaz is felfedezhető, a nagyobbak több millió csillagot tartalmaznak.

A fotó jobb alsó részén látható - az alábbi képen kinagyítva látható - két pamacs a Nagy, illetve a Kis Magellánfelhő, a Tejút két kísérőgalaxisa.

A Gaia felvételén kéttovábbi galaxis is felbukkan: az Androméda, alatta pedig a Triangulum:

Új bolygót találhattak a Naprendszerben

Eddig ismeretlen objektumokra bukkantak a Naprendszer külső vidékén amerikai csillagászok - írta a közelmúltban a BBC hírportálja. Tovább a cikkre: >>>

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.