Engedélyt kapott az első génmódosított állat

Az Egyesült Államok hatóságai szabad utat adtak a génmódosított lazacnak, amely így az első emberi fogyasztásra szánt GM-állat lehet a piacon.
A szigorúságáról híres Food and Drug Administration (FDA), mely a gyógyszerellenőrzésért is felelős, megállapította, hogy a génmódosított lazac húsa teljesen biztonságos az emberi egészségre. A vizsgálat alaposságára jellemző, hogy a lazacot kifejlesztő AquaBounty nevű cég húsz éve adta be az engedélyt.

Egyesek úgy vélik, a fogyasztók ettől függetlenül nem lesznek igazán vevők a génmanipulált tengeri ínyencségre, amellett környezetvédők szerint a tenyészetekből véletlenül kiszabaduló halak veszélyt jelenthetnek a közönséges, szabadon élő lazacokra, melyeknél a GM-lazacok jóval nagyobbak is. Igaz, az FDA szigorú biztonsági előírásokat kér, ráadásul a GM-lazacokat sterilizálják.

Az FDA szigorúan meghatározta, hogy a génbeültetett halakat csak egy kanadai és egy panamai telepen, szárazföldi tartályokban tarthatják, tehát az Egyesült Államokban erre nem adnak engedélyt.

A kutatók egyébként az atlanti lazacba ültették be a csendes-óceán északi részén élő, de néha Kalifornia déli részéig is lehatoló nagyobb testű királylazac egyik génjét, amitől a kitenyésztett halfajta jóval hamarabb éri el felnőtt méretét.

Kérdés, mennyi idő alatt képes a cég az új lazacfajtából kereskedelmi mennyiséget a piacra dobni. A Kaliforniai Egyetem egyik genetikusa szerint ez évekbe telhet.

Helen Sang, a Dolly-t is létrehozó skóciai Roslin Intézet professzora a BBC-nek úgy nyilatkozott, ez precedens értékű döntés. Joe Perry az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal volt vezetője szerint, ha egy ilyen kérelmet Európában adnának be, a hivatal az engedélyhez több adatot kérne a kérelmet benyújtó cégtől.

 

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.