Először sikerült felhőket fotózni a Plútó légkörében

A Plútó hegyvonulatai és nitrogénjégmezői mellett egy felhőrendszert is sikerült lefényképeznie a NASA New Horizons űrszondájának. Az amerikai űrkutatási hivatal a Plútó szürkületi zónájának nevezi a látottakat.

A teljes kép felbontása 430/pixel, a felnagyított részek 230 kilométernyi területet fognak át. A Plútó átmérője 2374 kilométer.
A teljes kép felbontása 430/pixel, a felső képkivágás 230, az alsó 750 kilométernyi területet fog át (a Plútó átmérője 2374 kilométer)
NASA/JHUAPL/SwRI

A fényképet 21 ezer kilométeres távolságból készítette a műhold; a Nap éppen takarásban volt, így a napfény átszüremkedett a Plútó sokrétegű légkörén, megvilágítva a Norgay Montes hegyvonulatait és a Sputik Planum óriási jégmezőit.

A kedvező fényviszonyok miatt sikerült elsőkét felhőket detektálni a légkörben, melyek a NASA kutatóinak feltételezése szerint metánt tartalmaznak.

Fotó: NASA/JHUAPL/SwRI

A fotó (amelyet itt nézhetnek meg nagyobb méretben) még a New Horizons tavaly júliusi "elrepülése" során készült. A szonda azóta már több mint 5 milliárd kilométerre jár a Földtől, és folyamatosan küldi haza megfigyeléseinek eredményeit.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.