Előre jelezni tudják a földrengéseket?

A Szent András-törésvonal függőleges mozgásai közelebb vihetnek a földrengés-előrejelzéshez.

A Szent András-vonal Észak-Amerika 1300 kilométer hosszan húzódó, legveszélyesebb törésvonala, melynek mentén már eddig is számos földrengés következett be. A Hawaii Egyetem kutatói most azt állítják, GPS-térképezési adatok segítségével felmérhető, mikorra válik a törésvonal „éretté” egy következő rengésre. Eredményüket a Nature Geoscience közölte. Ez azért érdekes, mert eddig a szakma lehetetlennek tartott bármiféle előrejelzést.

A Szent András-törésvonal a levegőből
Ian Kluft / Wikipedia

A Kaliforniában húzódó Szent András-vonal függőleges mozgásaiból, a többi környezeti tényező kiszűrése után a kutatók állítása szerint van lehetőség a Föld mozgásainak előrejelzésére. A törésvonal GPS-adatai már évtizedek óta nyilvánosak, a függőleges elmozdulásokat azonban eddig a sok bezavaró tényező miatt nem tartották érdemesnek vizsgálni e célból. Az új technikával azonban a kutatók képesek voltak elválasztani a függőleges elmozdulásokat az egyéb „zajoktól”.

Ezután 200 kilométer széles emelkedő és süllyedő szegmenseket fedeztek fel, melyeknek évi elmozdulása néhány milliméter, s melyek megfelelnek a kutatók korábbi várakozásainak. Úgy tartják, a függőleges mozgások tanulmányozásával a törésvonal szerkezete és viselkedése jobban megérthetővé válik.

Eddig úgy tartották, 30 éven belül egy 8-as erősségű földrengés pattan ki a törésvonal mentén, de egy 7-es erősségű rengés valószínűsége is 75 százalékos ezen időszak alatt.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.