Ellenünk kémkedik az okostévé

A Samsung arra figyelmeztette ügyfeleit, hogy ne beszéljenek személyes adatokról az okos tv-k képernyője előtt, mert az ott elhangzottak illetéktelen személyek birtokába juthatnak.
Az akaratlan adatszolgáltatást az teszi lehetővé, hogy a cég okostévéi hanggal is vezérelhetők. Az erre alkalmas eszközök folyamatosan figyelik a környezetükben elhangzó kifejezéseket, és ha előre beprogramozott szavakat hallanak, teljesítik kötelességüket: kikapcsolják a tévét, csatornát váltanak, felerősítik a hangot. A hangvezérlés lelke egy mikrofon, amely folyamatosan érzékeli környezetét.
Az LG korábban már elismerte, hogy aza okostévéi adatokat gyűjtenek
Az LG korábban már elismerte, hogy az okostévéi adatokat gyűjtenek
Kim Hong-Ji / Reuters

Adatvédelmi aktivisták szerint ez a technológia megoszt(hat)ja a hallottakat a Samsunggal, vagy egy harmadik féllel. A történetet egy online hírmagazin, a Daily Beast dolgozta fel – nem tett mást, mint felhívta a figyelmet a Samsung adatvédelmi politikájának egyik passzusára. „Felhívjuk a figyelmét, hogy az Ön által kimondott szavakban található személyes, vagy más jellegű érzékeny információk is bekerülnek a tévé által rögzített és harmadik félnek továbbított adatcsomagba. („If your spoken words include personal or other sensitive information, that information will be among the data captured and transmitted to a third party.")

Nem ez az első eset, amikor egy okostévéről kiderül, hogy nem más, mint a nappaliba önszántunkból behozott kém. 2013 novemberében futott körbe a sajtóban, hogy az LG elismerte, okostévéi információkat gyűjtenek a felhasználók tévénézési szokásairól, akkor is, amikor azt nem engedélyezik. Az Index akkori híradása szerint a dél-koreai gyártó tévéi gyűjtik, hogy mit néz a felhasználó, majd visszaküldik az LG-nek, hogy ez alapján további, neki tetsző tartalmakat ajánljanak. A funkciót elvileg ki lehet kapcsolni, de a tévé ilyenkor is folytatja az adatgyűjtést. A Samsung fülelő funkcióját is ki lehet elvileg kapcsolni.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.