Elkapkodják a maszkokat – halálos vírustől retteg Dél-Korea

Két dél-koreai már meghalt a MERS-vírussal fertőzött betegek közül, a fertőzöttek száma huszonötre nőtt – három beteg állapota kritikus. Egy 71 éves vesebeteg férfi és egy 58 éves nő halálát okozta a MERS-vírus.

A halálos kórokozót először május 20-án mutatták ki egy 68 éves, Szaud-Arábiából hazatért férfi szervezetében. Azóta 750, vele kapcsolatba került embert különítettek el. A két elhunyt a vírust behozó férfival egy időben volt kórházban.

Maszkkal védekeznek a MERS vírus ellen a dél-koreai Incheon repülőterén várakozó utasok
Maszkkal védekeznek a MERS-vírus ellen a dél-koreai Incheon repülőterén várakozó utasok
Kim Hong-Ji / Reuters

A MERS-vírus az angol Middle East Respiratory Syndrome, azaz Közel-keleti Légzőszervi Tünetegyüttes kezdőbetűiből kapta rövidítését. Köhögéssel, lázzal, légzési nehézségekkel járó légúti megbetegedést okoz, és vírusos tüdőgyulladást idézhet elő. A fertőzöttek negyven százaléka életét veszti, az elsőként 2012-ben Szaúd-Arábiában megjelent kór ellen nincs védőoltás.

A vírust már Kínában is észlelték. A kórokozót egy felelőtlen dél-koreai férfi hurcolta be. A 44 éves férfinél múlt pénteken mutatták ki a fertőzést. Azóta az is kiderült, hogy hazájában kapcsolatba került egy MERS-beteggel, ám orvosai tanácsa ellenére sem halasztotta el kínai útját. Kínában 67, vele érintkezésbe lépett embert helyeztek karanténba, egy busz tíz utasát pedig még keresik. A lázas dél-koreai férfi légzési zavarai miatt külön oxigénellátásra szorul, az orvosok szerint állapota romló tendenciát mutat. A vírus miatt kínaiak százai mondják le dél-koreai turistaútjukat.

Éppen a kínai fertőzés példájára utalva, Moon Hyung-Pyo dél-koreai egészségügyi miniszter a kéthetes karantén szigorú betartását kérte, mert bár némi kényelmetlenséggel jár, de ezzel megóvhatják a fertőzéstől a rokonokat, ismerősöket és szomszédokat. További elővigyázatosságként a gyakori kézmosást és nyilvános helyeken az arcmaszk viselését javasolta – a maszkok forgalma egy hét alatt meghétszereződött Dél-Koreában.
NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.