Egyedülálló agyműtétet végeztek Pécsen

Magyarországon először Pécsen végeztek olyan műtétet, melynek során a rosszindulatú agydaganatot kizárólag az orrüregen keresztül távolították el endoszkóp segítségével.

A Bama.hu beszámolója szerint a különleges beavatkozást az Idegsebészeti Klinika orvoscsapatával együttműködve végezte el a Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika.

„Korábban, a hagyományos módszerrel az arcon vagy a fejtetőn keresztüli bőrmetszésekkel lehetett csak eltávolítani a daganatokat. Ez azonban egy roncsoló műtéti technika, gyakran maradandó sérülésekkel. Az új műtéti eszközök, illetve az ezekhez kapcsolódó technikák lehetővé teszik, hogy gyakorlatilag az egész műtétet kizárólag az orrlyukon keresztül, külső metszések nélkül, kamerák alkalmazásával végezzük el” – mondta dr. Lujber László egyetemi docens.

dr. Lujber László, a Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika egyetemi docense

A beavatkozás nagy előnye, hogy a műtét és az azt követő felépülési időszak is gyakorlatilag fájdalommentes, ráadásul a kórházban is csak maximum 4-5 napot kell eltöltenie a betegnek.

A mostani operáció során egyébként egy zölddiónyi nagyságú, 3-4 centiméteres daganatot távolítottak el a betegből, egy hatórás beavatkozás részeként.

Részletek a Bama.hu-n >>>

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.