Drasztikusan fogy az arktiszi jég

Az elmúlt harminc év alatt csak kétszer volt kisebb az Arktisz jege, mint idén: tavaly és tavalyelőtt - közölte az Egyesült Államok Nemzeti Hó- és Jégadatok Központja (NSIDC).

A 2007-es negatív rekord 4,1 millió négyzetkilométer kiterjedésű sarki jég volt, az idén 5,1 millió négyzetkilométerrel szeptember 12.-én regisztrálták - derült ki a műholdas vizsgálatok eredményeinek összesítése után. Az Északi-sark jégpáncélja ezen a nyáron is sokkal gyorsabban olvadt a normális mértéknél, idén szeptember 12-én volt a legkisebb a jégtakaró - közölte az Egyesült Államok Nemzeti Hó és Jég Adatbankja (NSIDC).

A Colorado állambéli Boulderben működő szervezet szerint ebben az évben az Arktiszon mért nyári hőmérsékletek nem alacsonyabbak voltak, mint az elmúlt két évben, de ez semmiképp nem utal "gyógyulásra. A 2009-es nyár legkisebb jégborítottsága 24 százalékkal marad el az 1979-2000-es évek átlagától. Ez alapján arra lehet számítani, hogy a sarki jégtakaró olvadása a következő nyarak alatt is folytatódik.

Az egykori kövér jégpáncél az utóbbi években ugyanis annyira elvékonyodott, hogy a nyári jégtakaró sokkal érzékenyebben reagál az atmoszférikus anomáliákra, mint néhány évtizeddel ezelőtt. Walt Meier kutató a BBC-nek adott nyilatkozatában azt mondta: nem lehet tudni, hogy jövőre a kisebb ütemű olvadás folytatódik, vagy visszatér a 2007-es nyár drasztikus jégolvadása. Az utóbbira nagyobb az esély, hiszen az arktiszi régió az elmúlt évtizedben a világátlagnál kétszer gyorsabban melegedett.

Climate activists Lesley Butler and Rob Bell (R)
Climate activists Lesley Butler and Rob Bell (R) "sunbathe" on the edge of a frozen fjord in the Norwegian Arctic town of Longyearbyen April 25, 2007. The activists are warning that global warming could thaw the Arctic and make the sea warm enough for people to swim and sunbathe in. REUTERS/Francois Lenoir (NORWAY) BEST QUALITY AVAILABLE
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.