galéria megtekintése

Drága magyar mobilinternet

Az írás a Népszabadság
2014. 05. 12. számában
jelent meg.


Ötvös Zoltán
Népszabadság

Magyarországon rendkívül alacsony azon háztartások száma, amelyek mobilinternettel rendelkeznek. Míg az Európai Unió tagállamaiban a lakosság 52 százaléka használ mobilinternetet, addig Magyarországon ez a szám Romániához hasonlóan csupán 32 százalék. Egyedül Portugália (23 százalék), Bulgária (24 százalék) és Görögország (29 százalék) marad el hazánktól. A lemaradás nagy valószínűséggel egyetlen prózai, jelen esetben anyagi okra vezethető vissza: a magyarok az olcsóbb, általában korlátlan adatforgalmat jelentő kábeles internethasználatot részesítik előnyben.

A legtöbb uniós tagállamban a kábeles szolgáltatást használó háztartások aránya 20-30 százalék körül mozog, hazánkban viszont három háztartásból kettő még mindig kábeles hálózatot használ – adta hírül az Internetet.hu távközlési összehasonlító portál. Miért lenne ez másként, amikor például az egyik legnagyobb mobilszolgáltató cég mindössze 8 GB-nyi adatmennyiséget 3600 forintért kínál. Bár több 2000-3000 forint körüli mobilinternet-csomag közül is lehet válogatni, mobiltelefonra pedig a legolcsóbbak már 1000 forint körül elérhetők, a kínált adatforgalom csekély a korlátlan vezetékes csomagokhoz képest, és az internetsebességgel is problémák vannak a kevésbé lefedett területeken.

 

Némi vigasz, hogy akik csupán e-mailezésre szeretnék használni az internetet, több, a vezetékesnél is olcsóbb csomag közül is válogathatnak. Európában a mobilinternet népszerűsége folyamatosan nő. Az EU tagállamaiban 2011 óta átlagosan 16 százalékkal lett magasabb a mobilinternettel rendelkező háztartások száma, Magyarországon viszont lassabb a tempó, a három évvel ezelőtti adatokhoz képest, Lettországhoz és Észtországhoz hasonlóan csupán 6 százalék a bővülés. A nyugati országokban ellenben robbanásszerű növekedés tapasztalható. Három év alatt Spanyolországban 35, Olaszországban 24, Belgiumban pedig 23 százalékkal nőtt a mobilinternetet használók aránya.

A legtöbben jelenleg Svédországban (78 százalék), Dániában (75 százalék), Nagy-Britanniában (71 százalék) és Luxemburgban (70 százalék) élnek a mobilinternet adta lehetőségekkel. Az egyéni adatokat figyelembe véve azonban Magyarország még rosszabb képet mutat, a magyar fogyasztók csupán 23 százalékának van internetelérése mobiltelefonján. Ezzel a számmal Bulgáriával osztozik az utolsó helyen, igaz, míg Bulgáriában tavalyhoz képest 3 százalékkal nőtt az arány, addig Magyarországon egyedi mértékben, 8 százalékkal csökkent.

„A mobilinternet visszaszorulásának egyik oka, hogy mindhárom hazai mobilszolgáltató bevezette a korlátlan belföldi beszélgetést és üzenetküldést lehetővé tévő fix díjas csomagokat. Ezzel a lépéssel elsősorban az ingyenes internetes telefonhívásokra alkalmas szolgáltatások által életre hívott versenyre kívánnak reagálni, ezek a VoIP-alapú lehetőségek ugyanis forgalmat vesznek el a hagyományos csatornákról. Az új szolgáltatások megjelenése és a VoIP-szolgáltatások korlátozása sokakat eltántorított a mobilnet használatától” – magyarázza Solt Ádám, az Internetet.hu távközlési szakértője.

Az európai távközlési piac egységesedésével, az infrastruktúra és a technológiák folyamatos fejlődésével (és az ezzel együtt járó árcsökkenéssel), valamint az okostelefonok, tabletek és hasonló eszközök elterjedésével a következő években a magyar mobilinternetes piacon is várható áttörés, valószínűleg részben a kábeles internet rovására. Az idő erre a kérdésre is választ ad.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.