Csúcstechnológiával nézik meg a magyarok agyát

Az MTA Természettudományi Kutatóközpontban átadott mágneses rezonanciás (MRI) képalkotó berendezés az egész agy egyidejű megfigyelésére képes anélkül, hogy elektródákat ültetnének a páciens fejébe, vagy bármilyen más invazív módszert alkalmaznának.
A ma átadott új MRI-berendezéssel a kutatók tanulmányozhatják például a gyerekek gondolkodásának fejlődését, a zene és a nyelvtanulás agyi hatásait, illetve nagy lendületet adhat az idegrendszeri betegségek vizsgálatának is. A lényeg, hogy minden eddiginél pontosabban és gyorsabban lehet vizsgálni az agyat működés közben.
Fotó: MTA

E célra ez az egyik legkorszerűbb, piacon kapható műszer. Európában még csak körülbelül 50 üzemel ebből a típusból, vezető brit és német laborokban is most szerelnek fel ilyeneket.

Az MTA Természettudományi Kutatóközpontban átadott mágneses rezonanciás (MRI) képalkotó berendezés az egész agy egyidejű megfigyelésére képes anélkül, hogy elektródákat ültetnének a páciens fejébe, vagy bármilyen más invazív módszert alkalmaznának. A MAGNETOM Prisma típusú gép bruttó 600 millió forintba került - a beruházás a Nemzeti Agykutatási Program és az MTA forrásaiból valósult meg. Várhatóan egy éven belül csúcsra járatják, és akkortól két műszakban működhet.

A fő tudományos célok között szerepel az agy egészséges és kóros öregedésének kutatása, a gondolkodás fejlődésének vizsgálata, a nyelvtanulás és a zenetanulás hatásainak mélyebb megértése. Ilyen vizsgálatok természetesen már folynak a világban, mostantól azonban Magyarország is korszerű eszközzel vehet részt a „tudományos Forma–1-ben".

A gép működését az idegrendszeri kutatásokra optimalizálták, de az ízületek működése, öregedése is tanulmányozható vele. Az ízületekkel kapcsolatos klinikai adatokat (pl. műtéti adatok) az MR-felvételeket tartalmazó adatbázissal társítva új utak nyílhatnak a diagnosztikában és a kezelésben. A legnagyobb eredményeket azonban az agyi hálózatok kutatásától várják.

Fotó: MTA

Az ilyen vizsgálatok egyik legújabb és legizgalmasabb területe az, amikor megnézik, mit csinál az agy nyugalmi állapotban, vagyis amikor semmilyen feladatot nem kell megoldania. A vizsgált személyt ilyenkor azzal az instrukcióval tolják be az MR-berendezésbe, hogy ne gondolkodjon (például ne számoljon), inkább próbáljon meg maximálisan kikapcsolni, de ne aludjon el.

Egy fontos biztonsági szabályt a vizsgálatok során be kell tartani: a Földénél 60 ezerszer erősebb, háromteslás mágneses tér miatt semmilyen fémtárgyat nem engednek be a vizsgálóba. A fémes fogtömések mehetnek, mert ezek csak egy vizsgálat alatt melegedhetnének fel kellemetlen mértékben.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.