galéria megtekintése

Csalás nem volt, csak éppen dilettánsok szórták szét az akadémia százmillióit

7 komment


Palugyai István

Az MTA Természettudományi Kutatóközpontjának 847,5 millió forintos hiánya három év alatt ledolgozható, jelentették ki az akadémia vezetői a pénzügyi vizsgálat eredményeinek ismertetésekor. A felelősöket azonban csak a közgyűlés után kezdik keresni.

Az Akadémia történetének eddigi legnagyobb pénzügyi botránya, a lágymányosi új kutatóközpont majd 850 milliós fedezethiánya még tavaly pattant ki, ám azóta egyre nagyobb hullámokat ver.

Az MTA teljes vezetőgárdája állt ki a sajtó elé, hogy ismertesse az IFUA Horvath @ Partners nemzetközi vezetési tanácsadó cég által elvégzett pénzügyi átvilágítás eredményét. Lovász László elnök ennek felvezetéseként kijelentette, hogy az új főigazgató által elkészített konszolidációs terv megfelelő garanciát jelent a hiány ledolgozására, amihez az MTA 300-350 millió forintos gyorssegéllyel járult hozzá. A pénzügyi jelentés tudatos csalásra utaló jeleket nem tárt fel, hangsúlyozta az elnök, viszont az ezt követően ismertetett adatokból az rajzolódik ki, hogy gazdálkodási problémák mellett vélhetően súlyos szakmai hozzá nem értés és vezetési hibák sorozata vezetett a mostani helyzethez.

Az ügy azonban ezzel nem zárult le, a szakmai és a pénzügyi átvilágítás után, a májusi közgyűlés után kezdik megkeresni a felelősöket. A jelentés szerint, melyet Török Ádám főtitkár szerint az MTA független és általában eléggé kritikus felügyelő testülete is elfogadott, a kutatóközpont korábbi vezetése 2012-2015 között egyszerűen másra költötte a pénzt, mint amire kapták, felduzzasztották az adminisztratív létszámot és rengeteget költöttek béren kívüli juttatásokra.

 

A legnagyobb hiányt egy óriási műszer, a 600 millió forintos funkcionális MRI beszerzése jelentette, ám az erre kapott és több százmillió forinttal a központ akkorra már tátongó működési hiányát tömködték be, így mire a műszer számlája megérkezett, a pénz elfogyott.

Fotó: Reviczky Zsolt / Népszabadság

Lapunk információi szerint a főleg orvosi vizsgálatok miatt indokolható műszer szükségessége is kérdéses volt a természettudományi központban, ám az MTA korábbi főtitkárhelyettesének vezetése alatt álló MRI központ vélhetően afféle szent tehénnek számított. A humán vizsgálatokhoz egyébként speciális engedélyre lett volna szükség, ezt is csak újabban kapták meg, mint ahogy a működéshez szükséges orvosi felügyeletet is csupán decemberben szerezték meg egy egészségügyi központtal való megállapodás révén. A nagy értékű MRI laboratórium évekig jórészt kihasználatlanul működött.

Maradhat a Lukács-emlékhely, de könyvek nélkül

Fenn kellene tartani Lukács György egykori lakásának emlékhely jellegét, amitől Lovász László MTA-elnök nem zárkózik el, ha egy alapítvány, a család, vagy a volt tanítványok méltó tartalommal tudnák ezt megtölteni a lakás felújítása után, amelynek állaga mostanra nagyon leromlott. Részletek: >>>

A pénzügyi vizsgálatból az is kiderült, a hiányosságokat sokáig eltussolták az MTA vezetése előtt, mely már 2012-től kapott jelzéseket a hiányosságokról. Ehhez képest mindenesetre érdekes, hogy a május eleji közgyűlés programján szereplő akadémikusválasztás egyik levelező tagságra felterjesztett jelöltje éppen a volt főigazgató, Keserű György Miklós. Lovász László ezzel kapcsolatban azt hangsúlyozta, a felterjesztés alapja a szakmai teljesítmény, ami független az igazgatói ténykedéstől, bár hozzátette, a felterjesztéshez az MTA vezetésének semmi köze.

Az új főigazgató, Pokol György elmondta, a mintegy 50 fős leépítéssel idén mintegy 140 millió forintos megtakarítással számolnak, 60 milliót pedig az egyes tagintézetek szerződéseinek, pályázati munkáinak rezsijéből csípnek le. A következő két évben is 200-200 millió forintot terveznek megspórolni, és vissza nem térítendő támogatásra is javaslatot tesznek az MTA-nak.

Terítéken az egészségügy problémái

Az idei közgyűlésen választják meg az új levelező és rendes tagokat. Emellett előadássorozat lesz a régészeti és őslénytani eredményekről, valamint az orvostudományi és közgazdasági osztály közös szervezésében az egészségügy előtt álló világproblémákról, valamint néhány nappal később a vízzel kapcsolatos kutatásokról, melyek nyomán egy komplex, az MTA, az egyetemek és a kormány közreműködésével induló országos program szükségessége rajzolódik ki, amit Áder János is támogat.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.