galéria megtekintése

Csak aligátort kap a néző

1 komment


Palugyai István

A természetfilmezésben a legjobb sztorik a kocsmákban születnek – állítja Török Zoltán, akinek a floridai Everglades mocsárról készült ötvenperces filmjét a napokban kezdi vetíteni világszerte a National Geographic Channel. A bús-elégikus hangulatú magyar alkotásokhoz képest Török elevenebb, frissebb, akciódúsabb történetekkel vált nemzetközi hírűvé.

A jelenleg Svédországban forgató rendező-operatőr két és fél évet töltött Floridában, hogy elkészítse az Ever­gladesről készült filmjét. Utoljára BBC-s stáb készített egész estés művet a tájról, mely Török Zoltán fejében is úgy élt, mint sötét mocsár, pedig egy északról a tenger felé folydogáló, télen jórészt kiszáradó kristálytiszta édesvízről van szó, melyet szigetszerűen facsoportok tarkítanak, déli része pedig már keveredik a Floridai-öböl sós vizével. A magyar alkotók közül keveseknek jut osztályrészül egy National Geographic-szerződés, aminek eredménye a március végén 190 országban műsorra kerülő alkotás.

Természetfilmes munka közben: a mocsárban jól érzik magukat az aligátorkölykök is
Természetfilmes munka közben
Forrás: America's National Parks

A koprodukció révén francia, német és osztrák közszolgálati televíziókban már nagy sikerrel vetítettek egy kevésbé amerikanizált változatot.

 

Egyes csatornákon gyakran lehet látni állatokat hajkurászó műsorvezetőkkel futó aligátoros műsorokat, ám ezeket jobbára állatkertekben vagy állatparkokban veszik fel, hiszen az Everglades nagyon kemény hely: Török a két és fél év alatt egyetlen filmes stábbal sem találkozott.

Rengeteg érdekes jelenetet sikerült azonban megfigyelnie, köztük olyat, melyből sosem tapasztalt jellege miatt tudományos cikk is készült. A víz feletti bokrokon lévő telepeken élő kócsagok fészkeikhez a víz felszínéről gyűjtenek ágakat, s az aligátorok ágakkal az orrukon úszkálnak alattuk. Ha egy óvatlan madár épp azt akarja megszerezni, a hüllő őt kapja el. A kutatók még vitatkoznak róla, hogy vajon tanult viselkedésformáról van-e szó, a filmben mindenesetre szerepel.

Egy kávézóban két idősebb hölgytől hallott a Floridai-öbölben egyedülálló módon vadászó delfinekről. Ezek a halrajokat bekerítik, az egyik körben felkavarja az iszapot, és az egymás mellett várakozó társak pedig tátott szájjal, a levegőbe kiemelkedve várják a vízből menekülés közben kiugró halakat.

Az apró jelenetek szakértőjének másik kedvence, amikor egy fiatal bakcsó a mangrovemocsárban tarisznyarákra vadászik, s bár egy mosómedve vagy szarvas megzavarja, végül sikerrel jár. Ezt a rendező biológus végzettségű asszisztense vette észre.

Ugyancsak a véletlennek köszönhető a Florida jelképének számító zebralepke nászáról készített részlet. A hímek a nőstény kikelését megelőzően a báb köré gyűlnek, és mintegy lassított bokszmeccsel döntik el, kié lehet. Erre egy fán lettek figyelmesek, majd tíz napig követték az eseményt.

A mocsárban jól érzik magukat az aligátorivadékok is
A mocsárban jól érzik magukat az aligátorivadékok is
Forrás: America's National Parks

Hiába érvelt Török, hogy ez az egyetlen hely, ahol együtt él krokodil és aligátor, a producerek úgy vélték, a nézőknek szinte ugyanaz a kettő, így az amerikai hosszúorrú krokodilt ki kellett hagynia, pedig víz alatt is filmezték. Jól döntöttek viszont a floridai puma esetében. Itt a rendező a sokak által használt vadonba kivitt állatkerti szelíd példány helyett négy-öt kameracsapda kihelyezését javasolta, és a két év alatt másfél percnyi izgalmas felvétel gyűlt össze a világ egyik legritkább, alig száz-kétszáz példányban megmaradt nagymacskájáról. Valamelyiken – ezt az egyik kolléga vette fel, miközben kameracsapdát ment ellenőrizni – a puma egyszer csak szembejött az úton, két méterre megközelítette a kocsit.

Egy példány a világ egyik legritkább nagymacskájából
Forrás: YouTube

Szerepelnek a filmben a Florida átkát jelentő tigrispitonok is. A felelőtlenül kiengedett dél-ázsiai óriás­kígyók mára mindenütt elterjedtek, és a helyi emlősök elpusztítása után már a madarakat tizedelik.

A rendező most a svéd–norvég határvidék hegyeit járja, lemmingekről forgat. Bemutatja az apró rágcsálók életét, lefejtve róluk a Walt Disney-féle hazugságot tömeges öngyilkosságukról. Igaz, időnként rendkívül sokan lesznek, Török Zoltánt is meglepte a tundrát szinte ellepő ürülékük, amitől gazdagabb lesz a legelő a rénszarvasoknak. Rajtuk meg a medvék, farkasok tudnak felhízni. A természet körforgásának rendjeként a bőségnek a következő évben, a lemmingáradat megszűnésével vége. Ahogy az év végén a forgatásnak is.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.