galéria megtekintése

Ciki, ha bejelöl az anyád, hiszen már úgysem hallgatsz rá

1 komment


Sándor Tünde

Cikinek tartják, ezért nem jelölik be, sőt, vissza sem jelölik szüleiket a közösségi portálokon a fiatalok, emiatt a gyereket nevelők 42 százaléka a virtuális életben nem ismerőse saját leszármazottjának – derül ki egy globális kutatás eredményének összegzéséből.

Nagy az egyetértés a szülők és gyerekeik között abban, hogy az internet – elsősorban az otthon közösen használt elektronikai eszközök birtoklása körüli viták miatt – komoly feszültség forrása. Erről számoltak be csaknem pontosan ugyanakkora arányban (21 és 22 százalék) a megkérdezett fiatalok és idősebbek abban a kutatásban, amely a digitális életük családi kapcsolataikra gyakorolt hatását vizsgálta.

Fotó: Peter Powell / Reuters

A Kaspersky Lab és az iconKids & Youth piackutató intézet megbízásából készült, 3700 családra kiterjedő tanulmány rámutatott, sokan trónfosztottak lettek gyerekeik szemében, mint elsődleges információforrás és tanácsadó. Csaknem minden negyedik szülő nyilatkozta azt, hogy úgy látja, elsőként nem tőle, hanem az interneten kérdez és kutakodik a gyereke, még többen, a szülők egyharmada meg úgy érzi, a világháló elszigetelően hat a családtagokra.

 

Ezzel szemben az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontjának friss tanulmánya szerint a családon belüli kapcsolati hálóban előrébb léptek azok a felnőttek, akikről a gyerekek úgy látják, hogy „képesek technikai kérdésekben vagy biztonsági eszközökkel kapcsolatban is tanácsot adni, kényes kérdésekre válaszolni", ezért az idősebbeknek is fontossá vált, hogy fejlesszék technikai tudásukat, ami nagy jelentőséggel bír a legifjabb nemzedék szemében. A kutatók ezért már felvetették, hogy több családbarát eszköz kifejlesztésére lenne szükség – és egyre erőteljesebb a felhasználói igény is.

A közösen használt eszközök gyakorlati problémákkal is járnak, a szülők 31 százaléka, a gyerekeknek meg 13 százaléka mondja azt, hogy a másik kárt okozott az általa is használt eszközben, sőt, ilyen arányban a vírusok megjelenéséért is egymást okolják.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.