galéria megtekintése

Bután használjuk az okoskészülékeket

2 komment


Hargitai Miklós

Mindenki hálózatra köthető és távolból is kommunikációképes eszközöket akar, pedig kevesen tudják, mire képesek.

A kulcs az internetképesség, vagyis az a tulajdonság, hogy az eszközök önállóan, akár emberi közbeavatkozás nélkül is képesek egymás működését befolyásolni az interneten keresztül. Minden bizonnyal a „dolgok internete” (Internet of Thinks) lesz a következő nagy dobás az informatikában, hamarabb, mint gondolnánk. A Samsung kutatása szerint jelenleg nagyjából négymilliárd ilyen készülék jut hét és fél milliárd emberre, de éppen most készül egy nagy robbanás a viselhető eszközök, az önjáró autók és okosotthonok elterjedésével.

Az ember látszólag hiányzik a képről. A gépek összekötve érte tehetnek többet

A felhasználók egyelőre alig érzékelik, hogy forradalmi időben élnek: idehaza a 90 százalékuk nincs tisztában az IoT kifejezés pontos jelentésével, és 40 százalékuknak van legalább egy olyan okoskészüléke, amelyet nem tud teljes mértékben kihasználni, miközben az egyharmaduk szívesen áldozna akár a számára ismeretlen további képességekre is. A legnagyobb érdeklődést az önálló háztartásvezetés és a gyermekvállalás időszakában lévő nők mutatják: úgy érzik (valószínűleg pontosan), hogy az ő terheiket tudná a leginkább megkönnyíteni az IoT.

 

A dél-koreai vállalat úgy számol, hogy 2020-ra minden emberre három IoT-képes eszköz jut majd, és messze nem csak a háztartásban. Az USA-ban évente közel 50 ezer páciens, azaz egy Eger méretű település lakossága hal meg azért, mert a kórházban használt orvosi műszerek és berendezések között nincs összeköttetés. Mivel azok nem tudnak kommunikálni egymással, hiába jelez az egyik műszer valamilyen rendellenességet, a másik kórházi berendezés változatlanul működik tovább. Egy másik gyakorlati példa: a világon közel 50 millió ember él epilepsziával, nekik a legegyszerűbben a viselhető okoseszközök segíthetnének a rohamok előrejelzésében, illetve abban, hogy időben tudathassák másokkal, ha baj van. A páciens és a környezet riasztását akár egyszerű okoskarkötő is meg tudja oldani. Ugyanígy képes jelezni valamilyen otthoni okoseszköz (akár a tévé vagy a hűtő is) a lakástüzet – amelynek a második leggyakoribb oka épp az elektromos hiba –, meggyorsítva a tűzoltók kiérkezését.

Az IoT áttörése egyébként nagy valószínűséggel tőlünk függetlenül is bekövetkezik – a felmérést készítő cég négy év múlva már kizárólag IoT-képes eszközöket fog gyártani.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.