Bolygót talált a 15 éves fiú

A 2013-ban a Keele Egyetemen gyakornokoskodó, akkor 15 éves Tom Wagg egy alkalommal apró fekete pontra figyelt fel egy csillagról készített felvételen.
Mint utólag kiderült – kétéves méréssorozat végén a napokban bizonyították –, ez a pont a csillag előtt elhaladó bolygó, azaz exobolygó volt. A most 17 éves, fizikusnak készülő Wagg az egyik legfiatalabb, aki exobolygót talált.

Wagg egyébként nem űrteleszkóppal, hanem a WASP (Wide Angle Search for Planets) nevű program keretében két bázison, az északi féltekén a Kanári-szigeteken, a délin pedig Dél-Afrikában található műszerek segítségével bukkant a WASP-142b sorszámú bolygóra. Ahogy a kódból következik, ez a 142., ezen módszerrel megtalált égitest.

A szabad szemmel nem látható, ezer fényévre keringő exobolygó mérete a Jupiterével vetekszik. Ennyi a hasonlóság. Alapvető különbség, hogy míg a Jupiter közel 12 év alatt kerüli meg a Napot, a WASP-142b két nap alatt rohanja körül a saját csillagát.

A NASA közlése szerint – amit a CNN idézett – az első exobolygót 1995-ben fedezték fel, azóta 5000 más naprendszerben keringő bolygót találtak a csillagászok. Éppen a rohamosan szaporodó felfedezések táplálják a reményt, hogy hamarosan egy másik Földet is találnak majd valahol az univerzumban.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.