Betelt a bátaapáti felszíni tároló

Új, gazdaságosabb hulladék-elhelyezési koncepció kidolgozását kezdik meg a Radioaktív Hulladékokat Kezelő (RHK) Kft-nél – jelentette be ma Kereki Ferenc, a társaság ügyvezető igazgatója. A tervek a jövőre nyíló bátaapáti tárló mellett a paksi atomerőmű elhasznált fűtőelemeit befogadó tárolót is érinthetik.

A Tolna megyei Bátaapátiban található tároló felszíni létesítménye idén fogadta a 3000. hordó kis és közepes aktivitású hulladékot, és ezzel elérték a hatóság által engedélyezett maximális kapacitást. A felszín alatti tárolót 2012 végén kívánják átadni. A társaságnál vizsgálják annak lehetőségét, hogy miként lehet még hatékonyabban kihasználni a felszín alatt rendelkezésre álló teret, így a biztonságos tárolás mellett, a gazdaságos üzemeltetés is nagyobb hangsúlyt kaphat.

A paksi Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolója (KKÁT) idén 480 darab, az atomerőműben elhasznált fűtőelemet vett át 50 évnyi tárolásra. A létesítményben már több mint 7000 kiégett kazettát helyeztek el eddig. Jövőre újabb 4 modult helyeznek üzembe a folyamatosan bővíthető tárolóban, ezek belépésével további 2000 kazettát tudnak majd elhelyezni a következő években.

Az RHK Kft. nagy programja a nagy aktivitású hulladékok végleges elhelyezése. A Nyugat-Mecsekben, Boda térségében már megtalálták a kutatók azt a kőzetet, amely alkalmas lehet a további vizsgálatokra, sőt akár egy majdani tároló befogadására is. Ez a projekt a társaság előzőekben említett sürgetőbb feladatai miatt 2013-tól futhat fel.

Az RHK Kft. 2012-re tervezett feladataihoz közel 13 milliárd forint szükséges. A Központi Nukleáris Pénzügyi Alapból igényelt összeg egyes tételeiről a költségvetési törvény keretében az Országgyűlés dönt majd.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.