Berend T. Iván amerikai akadémikus lett

A napokban kapta meg a Los Angelesben élő Berend T. Iván professzor az American Academy of Arts & Sciences értesítését arról, hogy új tagjai közé választotta. Az akadémia 1780-as alapító okiratának értelmében „minden olyan művészeti és tudományos teljesítményt támogat, amely a szabad, független és erényes társadalom érdekeit, megbecsülését, méltóságát és boldogságát segíti elő”.

Illusztrisabb „klubhoz” aligha csatlakozhatna. Az alapítók közé tartozott Benjamin Franklin, Thomas Jefferson és George Washington, később tag lett John F. Kennedy, Martin Luther King Jr., Aaron Copland, John Updike és Charles Darwin, Albert Einstein, Winston Churchill, Laurence Olivier. Jelenleg több mind 250 Nobel- és Pulitzer-díjas személyiség életrajzában szerepel az akadémia tagsága.

A Magyar Tudományos Akadémiát 1985 és 1990 között vezető Berend professzor a Népszabadságnak „nagy megtiszteltetésnek” nevezte megválasztását. – Mindeddig azt gondoltam, hogy egy 300 milliós országban egy kívülről jött történészt nem érheti ez a kitüntetés – fogalmazott. Az elmúlt négy évtizedben ez a hetedik nemzeti tudományos akadémia, mely tagjai közé választotta. Az első volt az MTA.

Berend 1990 óta a University of California, Los Angeles professzora. 1993 és 2005 között a UCLA Európai és Orosz Tanulmányok Központjának igazgatói tisztségét is betöltötte.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.