Bajban vannak az amerikai hóhérok, hiánycikk lett a méregkoktél

A Viagrát is gyártó gyógyszergyár, a Pfizer közölte az amerikai kormánnyal, hogy ezentúl nem használhatják készítményüket a halálraítéltek kivégzésénél használt méreginjekciókhoz. Ezzel az utolsó jelentős gyógyszergyártó tiltja meg termékének ilyen módon való alkalmazását, ami egyezik az amerikai orvostársadalom zömének véleményével.

Jelenleg 31 szövetségi államban van halálbüntetés. A múltban a méregkoktél háromféle anyagot, nátrium-pentotált, pancuronium-bromidot és kálium-kloridot tartalmazott. A legutóbbi időkben azonban a gyógyszergyárak egymás után állították le szállításaikat a börtönöknek. A vegyszerhiány egyre keményebb helyzet elé állította a kivégzésre készülő büntetés-végrehajtási intézeteket.

A Pfizer most kijelentette, az állami intézményeknek ezentúl deklarálniuk kell, hogy a megrendelt szállítmányokat valóban gyógyításra szánják, és nem adják tovább másnak.

Miután az amerikai gyógyszergyárak egyöntetű törekvése, hogy nevük semmiféle kapcsolatba nem kerüljön emberek megölésével, a börtönöknek más alternatíva után kell nézniük. Utahban tavaly újra törvénybe iktatták a kivégzőosztagos módszert, bár ezt azóta a gyakorlatban még nem alkalmazták. A legtöbb helyen importból próbálják pótolni a kivégzésnél használt szereket, vagy olyan új keverékek után néznek, melyeket eddig nem használtak ilyen célra. Ez olyan esetek rémét vetíti előre, mint ami két éve történt, amikor az egyik oklahomai börtönben egy addig nem próbált méregkoktél beadását követően a halálraítélt még 43 percig kínlódott.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.