galéria megtekintése

Áttörés a hepatitis C ellen - Csak gazdagoknak?

Az írás a Népszabadság
2014. 04. 16. számában
jelent meg.


Palugyai István
Népszabadság

Szájon át szedhető tabletta 12 hét alatt meggyógyítja az eddig alig kezelhető betegségben szenvedők 90 százalékát. Ősztől már kapható is lesz, egy napi tabletta ára állítólag ezer dolár körül lesz.

Áttörésnek értékelték egészségügyi szakemberek annak a C típusú hepatitis (HCV) elleni hatóanyagnak a klinikai próbáit, melyet az amerikai Texas Egészségtudományi Központ (Texas Health Science Centre) kutatói végeztek tavaly 78 spanyol, brit és német kórház 380 betegén.

A szájon át szedhető új szer a betegek 90 százalékát 12 hét alatt kigyógyította az eddig alig kezelhető és védőoltással sem rendelkező kórból.

A New England Journal of Medicine e heti kiadásában megjelent közleményre hivatkozva a BBC tudományos hírportálján megjelent adatok szerint Nagy-Britanniában több mint 200 ezren hordozzák a fertőző májgyulladás C-vírusát, és az ennek következtében elhunytak száma 1996 óta megháromszorozódott. Az Európai Unióban mintegy ötmillió fertőzött él, becslések szerint 80 százalékuk hordozza a vírust, de még nem beteg. Hazánkban 70-100 ezerre tehető a hepatitis C-vírust hordozók száma. A hepatitis C okozta betegség felelős 2000-4000 hazai beteg májzsugorának kialakulásáért és 600 hazai májrákos esetért. Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint egyébként 170 millió fertőzöttről tudnak világszerte.

 

A vérrel és egyéb testnedvekkel átvihető fertőzés könnyen terjedhet a tetoválótűkkel és a közösen használt intravénás kábítószeres fecskendőkkel. Sokan persze még vérátömlesztéssel kapták meg a kórokozót, mielőtt felfedezték volna, illetve bevezették volna a véradásnál a szűréseket.

Az amerikai kutatók olyan pácienseket választottak ki, akikben már kialakult a májzsugor. Két csoportot alakítottak a kísérlet során, az egyiket 12 hétig, a másikat 24 hétig vizsgálták. Az első csoportba került 208 páciens közül 191-ből 12 hét után nem tudtak többé C-vírust kimutatni. Ez az arány a 172 fős második csoportnál 24 hét után (165 vírusmentessé vált beteggel) 96 százalékra nőtt. A kutatást vezető Fred Poordad szerint a hepatitis C-ellenes harcban fordulópontot jelentő eredmények fantasztikusak, és óriási reményt jelentenek a betegek jövőjére nézve.

A kevésbé hatékony interferonos injekciót felválthatja a vírust kiirtó tabletta – már akinek lesz rá pénze
A kevésbé hatékony interferonos injekciót felválthatja a vírust kiirtó tabletta – már akinek lesz rá pénze
AFP

A több vírusellenes molekulából álló kombinált hatóanyag leblokkolja azt a vírusfehérjét, amely a betegséget végül is előidézi. A kutatás a hepatitis C-vírusnak arra a génvariánsára (HCV G1) vonatkozott, mely hazánkban a legtöbb hepatitis C-s esetet idézi elő, akiknek kevesebb mint felét (40-45 százalékát) lehetett kezeléssel tartósan vírusmentessé tenni az utóbbi évtizedben alkalmazott (alfa interferon- és ribavirintartalmú) kombinációs injekciókkal. Ez a vírusváltozat Nagy-Britanniában a betegek 45 százalékában fordul elő. Mellékhatásként a kutatók csak fáradtságot, fejfájást és hányingert jegyeztek fel, miközben az eddig használt szerek depressziót, általános fáradtságot és betegségérzést idéztek elő, amellett, hogy messze nem voltak hatékonyak sok páciensnél.

A mostani kutatás azonban nem ad választ arra a kérdésre, vajon a májzsugort leállító és a teljes májelégtelenséghez vezető folyamat lelassítását eredményező új szer hosszú távon csökkenti-e a májrák megjelenését is. Ugyancsak tisztázni kell, hogy a kísérleti anyag teljesen kizárja-e az esetlegesen a szervezetben még meglapuló vírus átadását. Jóllehet a kutatás csak a vírus első génváltozatára vonatkozott, a kettes és a hármas változat elleni szer is hamarosan várható.

A Sovaldi névre keresztelt gyógyszer már az év végén elérhető lesz Nagy-Britanniában, igaz, az ára nagyon húzósnak ígérkezik. Az Egyesült Államokban állítólag a napi egy tabletta ára ezer dollár körül lesz, aminek a híre még ott is heves vitákat váltott ki.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.