galéria megtekintése

„Arra ébredtem, hogy nyílik az ejtőernyőm”

0 komment

NOL

„Szabadon zuhansz kilométerekkel a sivatag felett, miközben az űrhajód darabokra hullott, és alig kapsz levegőt.” Peter Siebold tesztpilóta mesélt hátborzongató útjáról.

Kiderült, hogyan torkollhatott katasztrófába a Virgin Galactic magán-űrrepülőcég SpaceShipTwo nevű űrhajójának tesztrepülése. A tavaly őszi tragédiával kapcsolatban – melyben a másodpilóta életét vesztette, a pilóta pedig súlyosan megsérült – most tartott meghallgatást a Nemzeti Közlekedésbiztonsági Hatóság. A meghallgatáson hozták nyilvánosságra Peter Siebold, a SpaceShipTwo pilótája beszámolóját a katasztrófa előtti percekről, amit a The Guardian brit lap ismertetett.

A SpaceShipTwo roncsai a Mojave-sivatagban
A SpaceShipTwo roncsai a Mojave-sivatagban
Lucy Nicholson / Reuters

Siebold beszámolója szerint már tisztában volt vele, hogy az űrhajó szétesett, de akkor elvesztette az eszméletét. Amikor magához tért, a gép a kaliforniai sivatag felé zuhant, miközben ő a tartalék oxigénpalack üzembe helyezésével bíbelődött.

 
"A következő, amire emlékszem, egy rántás, ahogy az ejtőernyőm automatikusan kinyílt"

– mesélte a pilóta, aki súlyosan megsérült a balesetben: a jobb lába négy helyen tört el, ahogy a kulcscsontja is. A testét zúzódások borították, és kis híján elvesztette a látását is.

George Whitesides, a Virgin Galactic vezérigazgatója csodának nevezte a meghallgatáson, hogy Siebold egyáltalán túlélte a szerencsétlenséget.

A pilóta a nyomozóknak azt mondta, hogy számolt a tesztrepülés magas kockázatával, mivel a SpaceShipTwo-t egy korábban még nem tesztelt rakéta hajtotta meg. Mégsem ez okozta a tragédiát.

A hatóság jelentése szerint az űrhajó azt követően esett szét, hogy Michael Alsbury másodpilóta (aki életét vesztette a balesetben) túl korán aktiválta az egyik fékberendezést. Emiatt a fő beszállítót, a Scaled Composites céget hibáztatják, mivel nem hoztak óvintézkedéseket ilyen esetek elkerülésére.

A Virgin Galactic egyébként azt tervezi, hogy még az idén folytatja a tesztrepüléseket egy új járművel.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.