galéria megtekintése

Hologramos okosszemüveggel menőzik a Microsoft

Az írás a Népszabadság
2015. 03. 02. számában
jelent meg.


Ötvös Zoltán
Népszabadság

A Sony Morpheus vagy a Facebook Oculus szemüvege virtuális valóságot jelenít meg viselője előtt, a Microsoft minap bemutatott HoloLens nevű eszköze összemossa a fizikai és a virtuális jelent, így alakul ki a kiterjesztett valóság. Az elsősorban a szoftvereiről ismert informatikai óriás szemüvege saját termék, a cég tervezi és majd gyártja is.

A tudományos-fantasztikus filmekben láthattuk, de most kézzelfogható ténnyé tettük – ezekkel a szavakkal mutatta be új, holografikus szemüvegét a Microsoft. A készülék ára még nem ismert, mint ahogy az sem, hogy mikor kerül a piacra az új koncepció.

Virtuális skubizás / Forrás: Microsoft

„A hasonló termékektől eltérő koncepció lényege, hogy újszerű módon hozza be az alkalmazásokat a felhasználó személyes terébe. Ez az eszköz a holografikus számítástechnika első képviselője” – állítja Tóth András Mihály, a Microsoft üzletágvezetője. A lényeg egy átlátszó szemüveg, amelyen keresztül a bennünket körülvevő való világot látjuk – eltérően a virtuális világot vetítő, mást látni nem engedő eszközöktől –, ám ha úgy döntünk, hogy a minket érdeklő alkalmazásokat szeretnénk a szemüvegen át a valós világban elhelyezve használni, megtehetjük a HoloLens szemüveggel. Például időjárás-jelentést, híreket vagy tévécsatornák kínálatát vetítjük magunk elé, helyezhetjük ki hologramhoz hasonló formában a környező térbe.

 

Az eszköz akár egy hűtőszekrény oldalára, vagy éppen az asztalra vetíti ki az adott alkalmazást tökéletesen élvezhető, tehát nem lebutított, kicsinyített formában. Ha úgy állítja be, akkor egy tévé képernyőjének megfelelő méretet lát a holografikus szemüveg viselője. Ezt a képet csak ő látja, csak az ő retinája érzékeli a hologramhoz hasonlító tartalmat. A promóciós videón szereplő hölgy egy űrhajót tervez, amelyet körbe tud járni, minden oldaláról láthatja – megfelelő beállítással ugyanis elérhető, hogy a hologram a tér egy adott pontján maradjon.

Szép kilátások

Az okosszemüveg-verseny 2014-ben éleződött ki, miután a Sony és a Nokia is beállt a Google Glass megjelenésével kirobbant küzdelembe. Minderről itt írtunk részletesebben.

A termék fejlesztés alatt áll, de egy dolgot már megoldottak: az eszköz nemcsak képet ad, hanem hangot is. Azaz akár skype-olhatunk vagy videoklipeket is nézhetünk vele.

És a számítógépes játék is sokkal érdekesebb lesz, ha partnerünket kivetíthetjük a valós környezetünkbe, vagy a játék egy részét összemoshatjuk környezetünk valóságával. A számítási feladatokat a „szemüveg” végzi, de attól azért nem kell tartanunk, hogy a hardver túlmelegedne a fejünkön, a felhevült levegő a pántok oldalán távozik.

Nem mobil, pendrive, amely teljes értékű számítógépnek felel meg
Nem mobil, pendrive, amely teljes értékű számítógépnek felel meg
Microsoft

A vezérlés szinte teljes egészében a virtuális tér manipulálásán alapszik, azaz a kézmozdulataink helyettesítik a gombokat, az oldalakon található gombokkal mindössze a hangerőt és a hologramok kontrasztarányát módosíthatjuk.

Nyakukon a konkurencia: a Play Station 4 virtuálisvalóság-headsetjét, a Morpheust a 2014-es Tokyo Game Show-n mutatták be
Nyakukon a konkurencia: a Play Station 4 virtuálisvalóság-headsetjét, a Morpheust a 2014-es Tokyo Game Show-n mutatták be
Yuya Shino / Reuters

A szemünk elé vetített elemekkel interakcióba léphetünk, mozgathatjuk őket, és különféle lehetőségeket érhetünk el ezek megérintésével. A szemüvegnek a konkurensek által bemutatott eszközöktől eltérően sem számítógéppel, sem telefonnal nem kell összeköttetésben állnia. A HoloLens ugyanis – avat be a részletekbe Tóth András Mihály – egy önmagában működő eszköz Windows 10 rendszert futtató számítógépes processzorral, grafikai vezérlővel.

Mobilszerű pendrive

A HoloLens működését egy ahhoz hasonlóan önállóan működő különleges, ma még kevesek által birtokolt, nagyra nőtt pendrive-hoz hasonló eszköz segítségével mutatták be. A testes pendrive lényegében egy számítógép-képernyő, klaviatúra és egér nélkül, de benne ott a processzor, a memória, a háttértár, a wifi, hogy tudjunk internetezni, és a Bluetooth, hogy vezeték nélküli eszközökkel csatlakozhassunk rá. Digitális tévéhez a HDMI-csatlakozóval csatlakoztatjuk, és már ott a képernyőn a teljes értékű Windows rendszerem a programjaimmal és az adataimmal. Hozom-viszem ezt a teljes értékű, zsebben is elférő számítógépet, amelyen könnyedén futnak a megszokott alkalmazások. A felhőnek köszönhetően pedig az interneten tárolt fájlokhoz is hozzáférhetek.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.