A szomszédságban bukkantak a Föld legújabb hasonmására

Némileg a Földhöz hasonló bolygót fedeztek fel a MIT csillagászai, mely a GJ1132b elnevezést kapta. 
A galaktikus értelemben a közelünkben lévő égitest Földünkhöz hasonlóan szilárd kőzetburokkal rendelkezik, mérete is hasonló bolygónkhoz, ám annál sokkal forróbb, felszínének átlagos hőmérséklete 260 Celsius fok körül van, ami nem meglepő, hiszen hússzor több energiát kap csillagától, mint bolygónk a Naptól.

A bolygó egyébként háromszor olyan közel, mintegy 39 fényévnyire van hozzánk, mint az eddig felfedezett legközelebbi földszerű exobolygó – számoltak be a felfedezők a Nature hasábjain. Ez persze mai technikai lehetőségeinkkel még mindig leküzdhetetlen távolság, de ha arra gondolunk, hogy a Tejút mintegy százezer fényévnyire terjeszkedik, mégis viszonylag közel van.

Az újonnan felfedezett bolygó mérete 1,2-szerese Földünkének, tömege pedig 1,6-szor akkora. Csillaga ötöde a mi Napunkénak, egyik oldala állandóan napja felé fordul, a másik pedig sötétben marad, ami meglehetősen eltér Naprendszerünk száraz felszínnel rendelkező bolygóinak sajátságaitól.

Élőhelyként a bolygó vajmi nehezen jöhetne szóba, bár vélhetően rendelkezik valamiféle légkörrel. Bár a sötét oldala hidegebb, de a szelek a meleget átsodorhatják a sötét oldalra, felmelegítve azt.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.