Üstökös végez az űrszondánkkal

A Rosetta űrszonda szeptember 30-án fejezi be küldetését, miután az Európai Űrügynökség (ESA) mai bejelentése szerint éppen három hónap múlva rázuhan a 67P/Csurjumov–Geraszimenko üstökösre. A 2004-ben indult és tíz év utazást követően tavalyelőtt a szabálytalan formájú, 4 kilométer széles üstököshöz ért Rosetta kamerái az utolsó pillanatokig dolgozni fognak és küldik a képeket a Földre, ahogy a mérőműszerek is az adataikat, melyek a fagyott szikladarab közvetlen környezetének kémiai összetételéről tanúskodnak majd. Kérdés persze, hogy a műszerek hogyan viselik majd el az üstökös közvetlen közelében kavargó port.

Fantáziarajz a Rosetta és a Csuri üstökös randevújáról
Fantáziarajz a Rosetta és a Csuri üstökös randevújáról

A program irányítói arra az Agilkia nevű sima részre küldik a szondát, ahová eredetileg a Philae nevű robot leszállóegységet szerették volna, mely sajnos egy hiba miatt egy kilométerre pattant el a tervezett helytől. A Rosetta egyébként nagyon kis sebességgel ütközik majd az üstökösnek, ami persze így is az űreszköz végét jelenti majd.

Az üstökös egyébként jelenleg a Naprendszer belső részeitől kifelé, a Jupiter felé tart s mintegy félmilliárd kilométerre van a Naptól.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.