A német vaddisznók még mindig sugároznak Csernobil miatt

Majd harminc éve volt a csernobili nukleáris katasztrófa (1986). A németországi Szászországban, tehát a Csernobiltől nagyjából 1200 kilométerre barangoló vaddisznók még mindig radioaktívak.

A legtöbb ember egyszerűen röfögő kártevőként tekint rájuk, a vadászok ellenben büszkén düllesztik a mellüket egy-egy hatalmas példány elejtése után, sokan pedig kimondottan a vaddisznóból készült ételeket keresik az éttermekben. Úgy tűnik, arrafelé vissza kell fogni a lakmározást, mert annyi évvel a katasztrófa után is jelentős mennyiségű radioaktív cézium-137-et mutatnak ki a német állatok húsában.

A cézium 137-es izotóp felezési ideje - az az időtartam, ami alatt atomjainak fele lebomlik - 30 év, tehát meglehetősen hosszú idő. A cézium 137-es izotópja az egész szervezetben lerakódhat, de leginkább az izomszövethez van affinitása. Éppen ez kerül a vendéglők asztalára.

Étkezési szokásaik miatt a vaddisznókat különösen érzékenyen érinti, ha sugárszennyezett területekről szerzik be a táplálékaikat, már pedig egész Németország (Európa jelentős részéhez hasonlóan) Csernobil miatt kisebb-nagyobb mértékben szennyezett.

A vaddisznók élvezettel fogyasztják a gombákat, amelyek viszont hatékonyan kötik meg a radioaktív anyagokat. Sok növényre károsan hat a radioaktivitás, a német erdőkben ellenben azt tapasztalják, hogy a gombák hozama kissé emelkedett. A német Környezetvédelmi Minisztérium a sugárszennyezettség miatt vaddisznónként jelentős összeget (700 eurót) fizetett a vadásztársaságoknak. (A 2008-09-es vadászati idényben igen tetemes tételt jelentett a kompenzáció, hiszen akkor 650 ezer vaddisznót lőttek ki, míg egy évvel korábban csak 287 ezret.)

Szászországban 2012-től kormányrendelet írja elő, hogy valamennyi kilőtt vaddisznó húsát laboratóriumi vizsgálatnak kell alávetni. A szászok azt tapasztalták, hogy az egyik alkalommal megvizsgált 752 állatból 297-nél meghaladta az egészségügyi határértéket a cézium-137 szintje – ezeket az állatokat meg kellett semmisíteni.

A környezetvédelmi minisztérium szóvivője, Frank Meyer ezzel kapcsolatban azt mondta a NBC News-nak: „a sugárszennyezettség mértéke nem azt jelenti, hogy ezek a vaddisznók világítottak a sötétben, de a német és uniós szabályok egyértelműen meghatározzák, hogy mi a teendő ilyen esetben. A vadhús kiporciózása nem tartozik a vállalható opciók közé."

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.