Megtanították kommunikálni a lovakat

- Vedd már le rólam azt a takarót, légy oly bátyám, mert rögvest meggyulladok - mondta a ló, és még répát sem kért érte.

Egy teljes norvégiai ménest megtanítottak kommunikálni az emberekkel: a lovak már közölni tudják gondozójukkal, ha fáznak, vagy éppen melegük van.

Az állatok viselkedésével foglalkozó szaklapban (Applied Animal Behaviour Science) megjelent tanulmány szerint a ménes valamennyi - szám szerint 23 - tagja elsajátította az emberekkel való kommunikáció képességét, mindezt kevesebb mint 2 hét alatt.

Azért nem kell mély filozófiai eszmecserékre gondolni, a paripák csak annyit tudnak kérni, hogy takarják be őket, vagy vegyék le róluk a takarót. Hogy ezt közöljék, az orrukkal megérintenek egyet a különböző szimbólumokkal jelölt táblák közül (a vízszintes vonal jelzi, hogy tegyék fel a takarót, a függőleges pedig azt, hogy vegyék le. A harmadik tábla üres - ha erre böknek, azzal azt jelzik, hogy minden rendben).

A lovakat úgy tanították meg a táblák használatára, hogy kirakták őket a hidegbe, illetve nagyon fülledt helyre zárták őket, majd répával jutalmazták, ha a megfelelő táblára böktek a szerencsétlen patások. Az izzadó/reszkető lovak meglepően hamar elsajátították a táblabökdösés technikáját, főleg, hogy hibázás esetén nem kaptak répát. 

Annyira belejöttek, hogy később már akkor is böködték a fázom-táblát, amikor takarójuk alatt izzadtak. Ez a kutatók szerint azt bizonyítja, hogy a lovak nemcsak a jutalomfalatok reményében kommunikálnak, hanem megértették a szimbólumok jelentését és a megfelelő jel kiválasztásának következményeit.

Később azt is megfigyelték, hogy az állatok követték az időjárás változásait, és akárhányszor túl melegük volt, vagy fáztak, azt maguktól jelezték a gondozóknak.

Az alábbi videó csak illusztráció, a lovak valójában nem beszélnek texasi akcentussal:

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.