galéria megtekintése

A kór még itt van

0 komment


Fenes Gábriel

Tíz-tizenöt éven belül teljesen gyógyítható lehet a HIV. A vírus már régóta nem halálos, ha gyógyszeres kezelést kap a beteg. De továbbra is terjed, főleg a fiatalok körében. A fertőzöttek viszont úgy látják, kevésbé bélyegzik meg őket az állapotuk miatt. Egy tanárként nyugdíjazott nagymama például aktivista szerepet is vállal.

Richárd nyolc éve HIV-pozitív. Tizenhat éves volt, amikor az immunhiányt előidéző vírussal diagnosztizálták. A fertőzést első szerelmétől kapta el, aki valószínűleg tudta, hogy mit ad át a szexuális együttlét során.

– Teljesen magamra hagyott, mintha kiszámolta volna, hogy mikor fog kiderülni. Két hónapig tartott az egész, aztán jött a pokol. Majdnem meghaltam – meséli a Népszabadságnak a jelenleg Budapesten élő és dolgozó 24 éves férfi. Az egészségügyi állapota hetek alatt nagyon sokat romlott, ám ő maga és környezete sem sejtette, milyen nagy lehet a baj.

– Az orvosok először arra gyanakodtak, hogy leu­kémia. Hullott a hajam, és nagyon lefogytam – mondja a fiatal férfi, aki pár hét alatt többször került az egyik megyei kórház gyerekosztályára, végül mononukleózissal is, amelyben akkor sokan szenvedtek. Richárd állapota azonban társaiéval ellentétben nem javult, így kezelőorvosai újabb vérvizsgálatokat rendeltek el nála. – Ekkor derült ki: HIV-pozitív vagyok. Az orvosok megdöbbentek. Budapestre kerültem, a Szent László Kórházba, ahol megindult a gyógyszeres kezelésem – emlékezik vissza. Azóta napi két gyógyszert kell szednie.

 

Szlávik János, a Szent László Kórház főorvosa szerint gyakran fordul elő, hogy az orvosok nem ismerik fel a HIV-fertőzést, mivel nem nagyon találkoznak ilyen esettel a hétköznapokban. Az infektológus azt mondja, a HIV-ről és az AIDS-ről egyre kevesebb szó esik manapság, a betegség még mindig tabutéma Magyarországon, miközben a fertőzöttek száma nem csökken.

– A számok alapján hajszálpontosan ugyanott tartunk, ahol egy évvel ezelőtt, de érzésem szerint ennél sokkal rosszabb a helyzet. Idén már nyolcan haltak meg a fertőzés nyomán kialakuló AIDS-ben, csaknem annyian, mint tavaly egész évben – jegyzi meg Szlávik. Tavaly ismét 271 új HIV-fertőzöttet regisztráltak Magyarországon, akárcsak az előző évben, így a regisztrált személyek száma 3116-ra növekedett. A főorvos szerint az elmúlt években a vírus megjelent a prostituáltak és az intravénás droghasználók körében is, amire eddig hazánkban nem volt példa.

Emellett a nőknél is körülbelül 10 százalékkal nőt az új fertőzöttek száma. A HIV ugyanakkor továbbra is a homoszexuálisok körében terjed a leginkább.

– Közép-Európában általános tendenciaként az figyelhető meg, hogy kevés a fertőzött, de számuk folyamatosan növekszik. A HIV inkább a homoszexuálisok között van jelen, a prostituáltak és drogosok nem fertőzöttek. Ellenben Romániában rengeteg ember van, aki már a HIV-vel nőtt fel, mert heteroszexuálisok között is terjedt a fertőzés. Ukrajnában pedig a drogosok adták át egymásnak a vírust – magyarázza a főorvos, majd hozzáteszi, egyre kevesebben halnak meg hazánkban és Nyugat-Európában is a fertőzés miatt, aminek oka, hogy szinte minden érintett gyógyszert szed. Magyarországon a HIV-pozitív személyek 92 százaléka szed egy vagy két tablettát naponta, így akár 50-60 évig is elélhet. Ha pedig valaki rendszeresen szedi a gyógyszert, egyáltalán nem fertőz. Külföldön rengeteg párt vizsgáltak meg, ahol az egyik fél HIV-pozitív. Senki sem fertőzte meg a másikat.

Szlávik úgy látja, hogy az orvostudomány tíz-tizenöt éven belül juthat el arra a szintre, hogy a HIV teljesen gyógyítható legyen. Pácienseit is azzal biztatja, hogy nekik már valószínűleg nem kell életük végéig a HIV-vel élni. Ugyanakkor a fertőzöttek számának növekedése miatt egyáltalán nem optimista. Az Európai Unióban a 16 és 26 év közötti meleg fiatalok körében növekszik a fertőzöttek száma, aminek oka Szlávik szerint, hogy ők egyre felelőtlenebben élik a szexuális életüket. – A nemi betegségek száma robbanásszerűen nő. Rengeteg szifiliszes, vérbajos, tripperes fiatal van. Nemcsak hazánkban, Nyugaton is – vázolja fel a helyzetet.

– Sok olyan embert ismerek, aki gumi nélkül szexel. Fiatalon mindenki lázad, én is azt tettem. Naiv voltam, mert megbíztam egy idegen emberben. Elvakított a szerelem. Idősebben már másként gondolkozik az ember – erősít rá a főorvos által elmondottakra Richárd, akinek a gyógyszerek szedése óta nem volt komolyabb betegsége, az életét ugyanakkor jelentősen megváltoztatta a HIV.

Családja meleg mivolta és az állapota miatt is szégyellni kezdte őt, s bár a középiskolában, ahol tanult, először elfogadóak voltak vele, később megváltozott a helyzet.
– Azt javasolták, legyek inkább magántanuló, amit a szüleim is támogattak, mert így legalább dolgozhattam is, és ők pénzt kaptak tőlem. Úgy laktam otthon, mint egy albérletben. Fizetnem kellett mindent – meséli Richárd, aki szülei ridegsége ­miatt úgy döntött, otthagy csapot-papot, és a saját lábára ár. Édesanyja és mostohaapja nem tartóztatta: „Fogd a cuccaidat, és menj!". Azóta nem beszél az édesanyjával. Ricsi sokáig élt Németországban, ahol szerinte toleránsabbak az állapotával, mint Magyarországon. Ugyanakkor egyre kevésbé érzi stigmának betegségét, háziorvosa és fogorvosa is elfogadta a helyzetet.

Szlávik is azt tapasztalta, hogy sokat javult a HIV-fertőzöttek megítélése az egészségügyben, noha vidéken még mindig sok orvos diszkriminálja a pácienseket. Egy HIV-pozitív nagymama, Márta a fővárosban is kapott már hideget-meleget. Egy szemfenékvizsgálaton elszólta magát, mire a doktornő felugrott a székéből. Igaz, végül megcsinálta a vizsgálatot.

Márta rácáfol minden sztereotípiára, amelyet a HIV-pozitív személyekről gondolnak. Átlagos, kispolgári életet élt, monogám kapcsolatban fertőződött meg. A ma már nyugdíjazott matematika–fizika szakos tanárnő 2000-ben kapta el a kórt férjétől, aki korábban elhagyta őt és családját, majd Nyugat-Európába utazott. Miután kint nem járt szerencsével, visszakönyörögte magát feleségéhez.

– Néhány évig együtt éltünk úgy, hogy semmi baja nem volt, majd fokozatosan lerobbant. Kilenc hétig volt 40 fokos láza, de az orvosok nem tudták, mi baja. Több kórházban is jártunk – emlékszik vissza Márta, akinek végül eszébe jutott, hogy a Szent László kórházban van egy lázambulancia, ahova elvitte a férje leleteit. Ekkor derült ki, hogy a párja már AIDS-stádiumban van, egy vérvizsgálat pedig igazolta, hogy HIV-pozitív.

Márta dühös volt, de végül férje mellett maradt, ápolta őt. Mint mondta, nem akart később lelkiismeret-furdalással élni. Fél év múlva a férje meghalt, Márta pedig először nagyon kétségbeesett, de az ápolásnak köszönhetően gyorsabban képes volt elfogadni a tényt, hogy HIV-fertőzött lett. Idővel megtanult beszélni is a betegségéről, és megismerkedett más fertőzöttekkel. Állapotáról később az iskolák igazgatói, a tanárkollégái és néhány tanítványának a szülei is tudomást szereztek, ezzel együtt elfogadták őt, a munkahelyén soha nem különböztették meg hátrányosan.

– Nem szeretem, ha áldozatként kezelnek, mert nem vagyok az – hangsúlyozza Márta, aki úgy döntött, történetét másokkal is megosztja, hogy így segítsen rajtuk. Már nyugdíjas, unokái is vannak, de a családi teendői mellett aktivistaként tevékenykedik. – A fiam mondta egyszer, hogy anya, te küldetéstudatot kaptál ettől az állapottól – jegyzi meg. Márta úgy látja, sokat javult a helyzet a HIV-pozitívok megítélésében, de még van hova fejlődni. Az asszony szerint többet kellene beszélni a témáról, s akkor az emberek lassan megértenék, hogy nem kell babonásan rettegni a betegségtől.

– Oktondiság a HIV-fertőzöttektől tartani, ha valaki ismeri az állapotát, akkor gyógyszert szed, és nem fertőz – mondja Szlávik János. A főorvos és Márta szerint is probléma, hogy kevés civil vállal részt a HIV elleni harcban. – Nem létezik közösség, ahol ez téma lehetne, az iskolákban sem foglalkoznak vele. Pedig többet kellene beszélni a HIV-ről – mondják.

A főorvos rámutat arra is, hogy kevesen járnak szűrésre, mivel nincs elég szűrőállomás. Vidéken például egyáltalán nem működnek. De az is gyakori, hogy a rizikócsoportba tartozók félnek elmenni a vizsgálatra. Éppen ezért nehéz megjósolni, mennyi lehet a HIV-fertőzöttek pontos száma Magyarországon.

– Volt egy olyan betegem, aki 8-10 évnyi HIV-fertőzöttség után jött hozzám, hogy baj van. Életében nem volt szűrésen. Most AIDS-stádiumban van – meséli Szlávik, aki szerint ezen a tendencián változtatni kell, ha vissza akarjuk szorítani a vírus további terjedését.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.