Eb-sors: a játékosok karcsúsodnak, a szurkolók testesebbek lehetnek

Míg a játékosok egy nemzetközi labdarúgó-mérkőzés alatt átlagosan 12-13 kilométert futnak, s ezzel iszonyú tempóban égetik a kalóriákat, addig a tévé elé sörrel, kólával és rágcsákkal szurkolók az Európa-bajnokság alatt akár több kilót is magukra szedhetnek – állítják a TÉT-Platform szakértői.

A pályán lévők akár a testsúlyuk egy százalékát is elvesztik a mérkőzés alatt. A játékosok átlagosan 12-13 kilométert futnak, amelynek közel fele kocogás, egyötöde futás, 10-15 százaléka sprintelés, a fennmaradó része séta. A futás energiaigénye tempótól függően 1-2 kcal is lehet percenként és testsúly-kilogrammonként, egy meccs során a sportolók szervezete akár 1500-1800 kalóriát is felhasználhat. Összehasonlításként: egy átlagos nő teljes napi energiaigénye körülbelül 2000 kcal.

Bár néha úgy látni, hogy a bíró csak távolról követi az eseményeket, a valóságban egy jobb sípmester átlagos futásmennyisége eléri a játékosokét, nagyjából 11,5 km távval. Ennek szintén közel fele a lassú futás, valamivel több, mint egyötöde séta, és egytizedénél valamivel több a sprint. Energiafelhasználásban tehát nincs különbség a játékosok és a bíró között, azonban más a helyzet az amatőr játékosoknál: bár az ő futásmennyiségükről nincs adat, de kalórialeadási táblázatokból megnézhető, hogy a focizás percenként mintegy 10 kcal energiát igényel, azaz egy tempós, kilencvenperces meccs alatt mi, átlagemberek is felhasználhatunk körülbelül 700-900 kalóriát.

Ezzel szemben a szurkolók súlya jelentősen gyarapodhat az Európa-bajnokság egy hónapja alatt. Ha valaki csak egy csomag ropit eszik és egy sört iszik meg a kilencven perc alatt, akkor máris 700 kalóriatöbblete van. A közkedvelt sörök energiatartalma fél literenként 180-260 kcal, a sóspálcika csomagja (45 g) 180 kcal, ami összesen tehát 360-440 kalória. Ha valaki csak a magyar válogatott három csoportmeccsét, a nyolcaddöntős mérkőzését, majd pedig egy-egy további mecset néz meg a döntőig, akkor hét meccsen összesen 2500-3000 kalóriát nassol, ami már körülbelül negyed-fél kilónyi hízást eredményezhet.

Ha valaki inkább az üdítőre és a pattogatott kukoricára szavaz, máris másként fest a kép. Félliternyi szénsavas üdítő körülbelül 220 kcal (tehát nem tér el jelentősen a sör energiatartalmától), míg a popcornból egy zacskó (100 g) 430-460 kilokalóriányi energiát jelent – és bár a zacskóban elméletileg több ajánlott adag van, ritkán állunk meg a hivatalos mértékül szolgáló ötven grammnál. Meccsenként így 650 kcal-t – egy átlagos ebéd energiatartalmát – nassolunk, hét mérkőzésnél 4500 kalória feletti plusznál járunk, ami megfelelő mozgás hiányában már több mint fél kiló hízást eredményezhet.

Persze ezek a számok csak a példákban szereplő mérsékelt fogyasztásokra és hét meccsre vonatkoznak, sokan ennél több meccset néznek meg, és azok alatt is szaporán nassolnak, iszogatnak. Mivel azonban az evés-ivás a meccsnézés elengedhetetlen tartozéka, így aki nem szeretne hízni, válasszon energiaszegény nassolnivalót, vagy minden meccs után pattanjon föl a kanapéról, és mozogjon egy-másfél órát.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.