galéria megtekintése

A GM-baci a laborban marad

6 komment


Palugyai István

A génmódosítás ellenzői érthető módon szeretnék meggátolni, hogy a mesterséges örökítőanyaggal bíró élőlények elterjedjenek a természetben. A kutatók ezért most olyan baktériumot állítottak elő, melynek genomját úgy változtatták meg, hogy a mikroba képtelen legyen a laboratóriumok falán kívül megmaradni.


A megoldás igen egyszerű: olyan bacikat kell előállítani, amelyek csak mesterséges táptalajon képesek tenyészni, ám ezen akár több száz generáción keresztül. Ez garantálja, hogy a génkezelt mikroorganizmus életképtelen legyen a természetben, és ne keveredjen örökítőanyaga a „vadon élő” társakéval, ami adott esetben veszélyes mutánsokat eredményezhet.

Reméljük a génkezelt kóli nem jut a dinók sorsára
Reméljük, a génkezelt kóli nem jut a dinók sorsára

A biológusok képesek ma már olyan baktériumokat előállítani, melyek minden vonatkozásban hasznos dolgokra képesek: gyógyszereket vagy épp olajat termelnek, környezetre veszélyes szennyező anyagokat bontanak le, netán meggátolják a fogszuvasodást. A dilemma tehát adott: hogyan alkossunk hasznos dolgokat, hogy ne nyissuk ki vele eközben a pusztítás kapuját.

 

A Jurassic Park dinóit például a forgatókönyvírók úgy alkották meg, hogy képtelenek voltak lizint termelni, ami egyike a fehérjéket felépítő húsz aminosavnak. Ezért állandóan lizinpótló szert kellett kapniuk életben maradásukhoz. A valóságban nincs állat, amely lizint termelne, ám ahogy a filmben is látszott, ehhez az anyaghoz egész könnyen hozzá lehetett jutni különféle táplálékokkal, tojással, hússal, hallal. A kutatók elképzeléseit tehát az élet gyakran átírja.

A Texasi Egyetem kutatóinak megoldása remélhetően nem jut erre a sorsra. Ötletük olyan kólibacilust eredményezett, melynek szervezete a New Scientist híradása szerint egy mesterséges aminosavat termel fehérjéi felépítéséhez. Ennek érdekében átszabták a baktérium egyik génjét, mely a TAM–1 béta-laktamáz nevű enzim termelését programozza. Ez az enzim azért fontos, mert ellenálló-képességet kölcsönöz a baktériumölő antibiotikumok ellen. A génmódosítás révén keletkező aminosav-analóg azután már átalakított enzimet termel.

A Nature Chemical Biology című folyóiratban megjelent kutatás szerint hat szomszédos aminosavat kódoló génben is mutációt hoztak létre, s a mesterséges aminosav kapcsolatba lépett ez utóbbiakkal, majd olyan mutációkat hoztak létre, amelyek helyreállították az eredeti funkciót. Így a baktérium ellenálló maradt az antibiotikumokkal szemben, ám amennyiben nem jutott hozzá a mesterséges aminosavhoz, elpusztult. Ilyet pedig a szabad természetben nem talál. Tavaly egy harvardi és egy cambridge-i kutatás a kóli teljes genomjának módosításával hasonló eredményre vezetett, ám Andrew Ellington és texasi kutatócsoportja sokkal ötletesebb megoldást talált, hiszen csupán egyetlen gén módosításával hoztak létre mesterséges aminosavat, s ezt az egy gént könnyen átvihetik más mikrobákba is.

Eddig senkinek nem sikerült tulajdonságai­kat hosszú ideig megtartó mesterséges aminosavakat használni módosított fehérjék létrehozására – hangsúlyozta a brit hetilapnak Flyod Romesburg, a biológiai kutatásokban élenjáró La Jolla-i Scripps Kutató Intézet osztályvezetője. A korábbi kísérletekben az aminosav-analógok könnyen elvesztették új tulajdonságaikat. Ellingtonék módszere emiatt is fontos, hiszen segítségével olyan szereket lehetne előállítani, melyekkel javítható lesz a természetes fehérjék hatása is.

Bővítik a GM-szúnyogtermelést

Brazíliában bejelentették, hogy bővítik azt az üzemet, ahol génmódosított Aedes szúnyogokat tenyésztenek. E rovarokat kiengedik a szabadba, ahol párosodnak vad társaikkal, ám párzásukból olyan egyedek származnak, amelyek már nem érik el a felnőttkort, így nem képesek terjeszteni a dengue-lázat, a kis fejű babák születését okozó zikavírust és a chikungunya-lázat. A tesztek szerint a GM-szúnyogok 90 százalékban csökkentik a területen a veszélyes rovarnépességet. A cég két államban 300 ezer ember védelmét reméli a bővítéstől.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.