A fűtől csökken az IQ

A fiatalok gyakori és rendszeres marihuánahasználata káros az agyi tevékenységekre – állapították meg egy 2012-es amerikai vizsgálatra hivatkozva az Amerikai Pszichológiai Szövetség hét végén zárult kongresszusán.

Az 1037 kísérleti személyt a Wisconsin-Milwaukee Egyetem idegélettan laboratóriumának kutatói a 38. életévükig követték nyomon. A rendszeres marihuánaélvezők képalkotó módszerekkel vizsgált agya az eredmények szerint szerkezetében is változott, különösen a kamaszoknál. Krista Lisdahl a kutatás vezetője szerint főképp a 16-19 évesek agyának szürkeállományában tapasztaltak eltéréseket, annál az agyterületnél, amely az intelligenciáért is felelős. Elsősorban a memóriában, a megismerési folyamatokban tapasztaltak gyengülést, a marihuánaélvezők IQ-ja pedig felnőttkorra átlagosan hatpontos csökkenést mutatott a kontrollcsoporthoz képest.

Néhány kutatás már korábban kapcsolatot talált a marihuánára való rászokás és a gyakoribb depresszió, szorongás és pszichózis között, a mostani vizsgálat pedig arra mutatott rá, az összefüggés szorosan függ a kábítószer-használat gyakoriságától és az anyag erősségétől.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.