Még nem elég okosak a smart kamerák

Új irányzat van kibontakozóban a középkategóriás kamerák piacán: jönnek a smart („okos”) fényképezőgépek, felélesztve a vitát, hogy van-e élet a kompakt mezőnyben a legfejlettebb kamerás mobilokon túl. A lehetőség mindenképpen ott van az első smart kamerákban, az okosságukon azonban még lenne mit fejleszteni.

A tavaly bemutatott Samsung NX100 látszólag a MILC-ek (tükör nélküli cserélhető objektíves kamerák) tipikus képviselője, valójában azonban már egy evolúciós láncszem (is) a smart kamerák felé: Android még nincs rajta, de van saját operációs rendszere, wifiantennája, rendelkezik előtelepített közösségi alkalmazásokkal (Facebook, Picasa, YouTube, Photobucket) – vagyis kicsit már számítógépszerű.

Viszont a tökéletestől messze van: nincs benne optikai képstabilizátor, nem érintésérzékeny a kijelzője, viszonylag drágák hozzá az objektívek (sőt, maga a készülék sem olcsó, és az árat is tekintetbe véve azért lényegesen gyengébb képeket készít, mint a tükörreflexes gépek). Arra viszont abszolút alkalmas, hogy megmozgassa a fantáziánkat, és elgondolkoztasson, mi mindent lehetne még kihozni a kameraokosításból.

A dél-koreai cég mérnökei nemcsak töprengtek, hanem el is készítették azt a masinát, amit általában az első valódi smart kamerának szokás tekinteni. A fehér színű, hatalmas érintőkijelzős Samsung Galaxy Camera mindenütt érdeklődést kelt (a legkönnyebben a Telenor üzleteiben lehet összefutni kipróbálható darabokkal, de jellemzően ki kell várni, amíg sorra kerülünk), annak ellenére, hogy még kézbe véve is nehéz eldönteni, mi is ez a készülék valójában.

Bár van benne SIM kártyahely, és az Android 4.1.1 (Jelly Bean) fut rajta, nem okostelefon, hiszen „mobiltelefonálni” nem lehet vele (Skype-olni viszont igen, és nagy valószínűséggel gyorsan lesz hozzá olyan androidos alkalmazás, amely használható mobillá varázsolja). A kezelése inkább okostelefonszerű, és megszokást igényel, ahhoz pedig nehéz hozzáedződni, hogy a legváratlanabb pillanatokban kitolja az optikáját (a beépített intelligencia nem tud különbséget tenni a futó alkalmazások között, tehát mondjuk internetböngészés közben is aktiválódhat az objektív, ha a megfelelő ponton érintjük meg a képernyőt).

Némi barátkozás után viszont a Galaxy Camera könnyen rabul ejt, mert a Chrome böngészőt és a wifit vagy a 3G-t használva végtelen számú képjavító, -szerkesztő, galériakészítő alkalmazást és effektet tölthetünk le rá, az elkészült képek és filmek megosztása pedig ugyanolyan könnyű – vagy inkább még egy kicsit egyszerűbb –, mint mobilról, hiszen a ChatOn, a YouTube és a Google+ már bekapcsoláskor használatra kész, de a Facebookot sem ördöngösség előbányászni (és közben még navigálhatunk, közeli ismerősöket is kereshetünk a GPS meg a Google Maps segítségével).

Ráadásul fényképezni is lehet vele: a 21-szeres optikai zoom, a 23 milliméteres nagylátószög, az optikai képstabilizátor a 4,8 colos érintőképernyőre varázsolható, az analóg fényképezőgépeket imitáló tárcsás kezelőfelülettel egyszerre élményszerűvé és logikussá teszi a használatot – feltéve, hogy már túl vagyunk a fentebb említett akklimatizáción (és ez még akkor is igaz, ha tekintetbe vesszük, hogy cserélhető objektívet viszont nem tudunk a gépre applikálni, néha pedig a fix kijelző „kihajthatósága” is nagyon hiányzik).

Az Androidnak természetesen nemcsak előnyei vannak, hanem hátrányai is: gyorsan fogyasztja az akkut (ezért a tesztekben a kijelzőt, a wifit és a 3G-t szokták felelőssé tenni, de aki belenézett már egy androidos mobil „energianaplójába”, az tudja, hogy az operációs rendszer is a nagyfogyasztók között van) – intenzív használat mellett legfeljebb két órára elég egy töltés. Itt jönne jól egy olyan energiamenedzsment-alkalmazás, ami a laptopokon már az alapfelszereltség része, az okoskameráról azonban még hiányzik.

A kicsit még butácska smart kamerákban – amelyekkel a Samsung mellett például a Nikon is próbálkozik – hatalmas fejlődési potenciál van, azt azonban még mindig nem egyértelmű, hogy végül nem fognak-e valahol összeérni a csúcsokostelefonokkal. Jelenleg az optikai zoom jelenti a legnagyobb különbséget – majd eldől, hogy a mozgó lencserendszerek (vagy az alternatíváik) be tudnak-e integrálódni a telefonokba. Az okoskamerákkal addig is érdemes barátkozni: aki megtanulja a kezelésüket, az utána egy szimpla androidos mobillal (meg az oda is letölthető trükkös alkalmazásokkal) csodákra lesz képes.

A Samsung Galaxy kamerája hátulról és oldalról
A woman uses a Samsung Galaxy Camera at the IFA consumer electronics fair in Berlin, August 31, 2012. The IFA consumer electronics and home appliances fair will open its doors to the public from August 31 till September 5 in the German capital. REUTERS/Thomas Peter (GERMANY - Tags: SCIENCE TECHNOLOGY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.