DNS a nyakba, pók a tenyérre

A várakozásokat messze felülmúlta a Kutatók Éjszakája. A vidéki helyszíneket a tavalyinál átlagosan 20 százalékkal többen keresték fel, a fővárosban pedig körülbelül tizenkétezer látogató fordult meg.

Összesen több mint ötvenezer érdeklődő csodálkozott rá a kutatókra és azok kutatási eredményeire – tájékoztatta lapunkat az esemény főszervezője, a Tempus Közalapítvány. (Idén harmadízben a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. is társszervező volt.) Országosan 2006 és 2011 között háromezerről közel negyvenötezerre nőtt a látogatók száma. 2012-ben 29 város 60 intézménye nyitotta meg kapuit. A Kutatók Éjszakája (Researchers’ Night) esemény az Európai Bizottság kezdeményezésére és támogatásával Európa-szerte megrendezett fesztivál. 2005 óta minden év szeptemberének negyedik péntekén tartják, ez idén 2012. szeptember 28-ra esett.

Ezen a különleges éjszakán a tudomány segítségével ismét számos érdekességet megtudhattunk a bennünket körülvevő világról. A gödöllői Szent István Egyetem Pókok és emberek című programja minden korcsoportot megmozgatott: a legfiatalabb és legbátrabb „póksimogató” egy alig egyéves kislány volt. Az egyetem laborjaiban humán DNS-t is izolálhattak az érdeklődők, és saját DNS-üket egy kis csepp alakú üvegcsében nyakláncra felfűzve vihették haza.

Szarvason a Halászati és Öntözési Kutatóintézet több 600 literes akváriumában máskor nem látható halakat mutattak be – barramundit vagy nílusi tilápiát és különleges tokféléket. Az Óbudai Egyetem legnépszerűbb attrakciója a tésztahíd bemutatása volt, amelynek megmérték a teherbírását, és nem maradt el a terheléses törésteszt sem. A Semmelwies Egyetemen a látogatók bejuthattak bonctermekbe, láthatták, hogyan dolgozik a magyar Dr. Csont, múmiákat szeletelhettek virtuálisan, sebészeti gyakorlaton vehettek részt, de arra a kérdésre is választ kaphattak, hogy lehet-e újszülöttet hibernálni, és ha igen, mi az értelme. A Szegedi Tudományegyetem Természetismereti Tudástárában torzszülött házi sertést, hat hónapos koraszülött csecsemőt láthattak a vitrinekben, a mikroszkóppal pedig a legkülönfélébb növényi és állati preparátumokat nézhették, így például a nyúltüdő szerkezetét. A Kutatók Éjszakáján nem hiányoztak a húzónevek sem: jelen volt Czeizel Endre genetikus, Zacher Gábor toxikológus, Németh Lajos meteorológus, Mérő László matematikus.

A látogatók korösszetétele örvendetesen változott: több volt a fiatal, mint tavaly – ami jó, hiszen nekik szervezték ezt az éjszakát. Az egyetemista és 26–40 éves korosztály volt a legaktívabb. Idén is érkeztek családok, és az idősebb korosztály számos tagja is fontosnak tartotta a részvételt. A programok szinte minden helyszínen 100 százalékos telítettséggel zajlottak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.