Graffiti mint akkumulátor

Lemerült az akkumulátora? Vegyen néhány flakon festékspray-t, és fújjon egy olyan graffitit a háza falára, amely elektromos áramot ad. Houstoni kutatók legújabb ötlete a flakonos galvánelem, ami bármilyen felületre felszórható.

Az ötlet alapja az, hogy minden galvánelem két elektródából, egy szigetelő rétegből és két kivezetésből áll. Egy ilyen akkumulátor a korszerű vékonyréteg-technikát felhasználva gond nélkül összeállítható tized milliméteres méretekben is. Mindössze a megfelelő típusú spray-ket kell az előírt sorrendben használni. A houstoni Rice Egyetem kutatói elképzelésük demonstrációjaként kilenc fürdőszobai csempét láttak el ilyen vékonyréteg-akkuval. A kísérleti példányok napelemmel történt feltöltése után egy 40 kis fogyasztású LED-ből álló feliratot működtettek velük. A stílszerűen RICE betűsort alkotó együttes hat óráig működött egyetlen feltöltéssel. Az elképzelés tehát működik. Nincs többé éjszaka sötét sikátor, egyszerűen utcai világítást kell festeni a falakra.

A következő feladat a nemzetközi elektromos szabványoknak megfelelő paraméterek beállítása. Egy ilyen falra festett akkumulátornak kb. 0,1 négyzetméternek kell lennie, hogy egy standard mobiltelefont működtetni tudjon. Ez meglehetősen távol esik egy szokványos mobilakku tíz négyzetcentiméteres méretétől. A további intenzív fejlesztő munka és az ipari méretű gyártás beindítása sokat javíthat a találmány hétköznapi használatbavételénél. Más kérdés, hogy egy ügybuzgó graffitis még nem sok mindent tudna kezdeni a kiválasztott flakonokkal, mert a felszórást laboratóriumi körülmények között, oxigén- és páramentes környezetben kell végezni 120 Celsius fokra hevített felületre.

A houstoni kutatók hétköznapi kereskedelemben kapható festékeket használtak a prototípus elkészítésére, ezért van szükség speciális körülményekre. Ha kimondottan erre a felhasználásra alkalmas spray-ket sikerül kifejleszteni, akkor hamarosan bárki festhet akkut a falra.

Hat óráig működött egy feltöltéssel
Hat óráig működött egy feltöltéssel
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.