Garázdálkodó ingyenes programok

Alig pár évesek az okostelefonok, és máris tarolják a piacot. A most éppen minket hűtlenül elhagyó Nokia is ezért csúszott vissza, mert nem figyelt fel időben erre a rohamra.

Persze mit ér az okos telefon, ha nincs telitömve különféle alkalmazások –appok – seregével? Egyebek között oktató, útbaigazító, üzleti tanácsadó, de főleg és elsősorban játékprogramokkal. Amelyeknek döntő többsége szabadon, ingyen letölthető.

Remek! De a kígyó is ingyenalmával csábította el az éden lakóit. Az IEEE Spectrum folyóiratban olvasható, hogy Jeffrey Voas, az USA nagy tekintélyű Nemzeti Szabvány és Technológia Intézetének informatikus kutatója és munkatársai tanulságos vizsgálatsorozatot végeztek okostelefonokkal. Több mint kétezer ingyen letölthető app esetében találtak olyan kártevőket (malvereket), amik behatolnak a készülék operációs rendszerébe, és mindenféle bajokat okozhatnak, egyebek között leszívják a személyes adatokat. Voas és társai mintegy 280 ezer ingyenes Android appot vettek szemügyre.

„Az általunk vizsgált szabadon hozzáférhető alkalmazások közül minden századik nyilvánvalóan tartalmazott malvert” – nyilatkozta Voas, és hozzátette: „ezeken felül lehetnek még olyanok is, amiket nem tudtunk tetten érni, annyira jól elbújtatták őket”. Bár léteznek már felderítő és védekező eljárások, de további fejlesztések mindenképpen szükségesek, mivel az okostelefonokat fertőző alkalmazások száma napról napra nö vekszik.

Mégis, hogyan lehet védekezni? Voas nem biztat sok jóval. A legfontosabb – állítja –, hogy csak ismert és megbízható helyről töltsük le ezeket. Legyünk gyanakvók, ha olyan adatokat is kérnek – például GPS-es helymeghatározásunkat, kapcsolatainkat, címlistánkat –, amihez nyilvánvalóan semmi közük nincsen. De arra is vigyázzunk, hogy ne adjunk meg hozzáférési jogokat, ha ilyeneket kívánnak tőlünk. Voas és munkatársainak tanácsa tehát: éberség, figyelem mindenekelőtt. Ne feledjük, a szabadon hozzáférhető nem mindig egyenlő az ingyenessel, mert valamit rendszerint (rá)fizetünk érte.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.