Nincs menekvés a Fenyítő elől

Optikai távolságmérő és két számítógép segíti az intelligens lövedéket.

A „Fenyítő” ellen nincs fedezék. Hiába bújsz árokba, fatörzs vagy fal mögé, az „okos” lövedék rád talál. Teheti, hiszen a legújabb csodafegyverből kilőtt golyót optikai távolságmérő meg kétféle számítógép is segíti. Az amerikai ATK és a német Heckler & Koch cég által kifejlesztett XM25 voltaképpen intelligens srapnel, amely rátalálván a célra, annak a közvetlen közelében robban és légnyomásával megöli az ellenfelet.

A fegyver maga nem könnyű és nem is túl kicsi: csaknem 6,5 kilogrammot nyomó, mintegy 75 centiméter hosszú eszközt cipelhet a katona. A kilőtt lövedékben egy picinyke számítógép rejtezik, amely figyeli a röppályáját. A másodpercenként 210 méteres kezdősebességgel száguldó golyót a fegyverben lévő főszámítógép beprogramozza a kilövés előtt.

A fegyver gazdája teleszkópos távolságmérővel megbecsüli a távolságot a célpontig és a ravasz mellett lévő gombot lenyomva beadja a közelítő értéket. A kilövés után a fegyver belső számítógépe számlálja a lövedék fordulatait és ebből meghatározza a megtett utat. Amikor megállapítja, hogy a golyó elérte a célt, parancsot ad a robbanásra. Az, hogy ez milyen messzire történik a célszemélytől, a szigorúan titkos adatok közé tartozik. Mindenesetre az tudható, hogy egyedi célpont 500 méterre is lehet, térségi pedig akár 700 méterre is.

Az első „terepi” teszteket hol másutt, mint Afganisztánban végezték, eddig több mint kétszáz alkalommal, ezer lövedék kilövésével, és olyannyira sikeresnek bizonyultak, hogy az amerikai hadsereg már további néhány tucatot rendelt a Fenyítőből – írja az Economist. Sőt, várhatóan még jóval nagyobb mennyiség – tízezernél is több darab – megrendelése követi, elegendő ahhoz, hogy az afgán terepen minden gyalogsági osztagnak jusson belőle. Ha az árakat sikerül leszorítani. Mert bizony igencsak drága az okos eszköz.

Jelenleg mintegy 35 ezer dollárba kerül a fegyver, és néhány száz dollárba egy-egy lövedék. Voltaképpen nem meglepőek ezek az árak, ha figyelembe vesszük, hogy a lövedékeket egyelőre kézi munkával állítják elő. Ha sikerül automatizálni a gyártásukat, akkor leszorítható az ár 24-25 dollárra lövedékenként, és nagyobb mennyiségű megrendelésnél a fegyver ára is „mindössze” 25 ezer dollár lehet. (Nehéz megállni az összehasonlítást, ha tudjuk, hogy nem egy szegény országban napi egy-két dollár jut egy emberre.) No és később a fegyvert emberszeretőbb üzemben is lehet majd használni, mert erre beállítva nem öli meg az ellenséget, csak elkábítja.

A fegyver nem nagy, de elég nehéz
A fegyver nem nagy, de elég nehéz
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.