Komputerek koplalókúrán

Marketingeszközből egyre inkább érdemi megtakarítást hozó lehetőséggé válik az informatikai eszközök „zöldítése”.

A Greenpeace évről évre megjelentetett „Cool IT” elnevezésű listáján (vagyis a legkisebb szén-dioxid-lábnyomú IT-cégek mezőnyében) tavaly a Cisco, az Ericsson és az IBM végzett az élen: ezek a cégek nem közvetlenül a fogyasztói piacra szállítanak, viszont olyan rendszereket fejlesztenek, amelyeknél a kisebb energiafogyasztás döntő választási szempont lehet. Az Ericsson adatai szerint egy alacsony áramfelvételre optimalizált mobilhálózat akár 50 százalékos költségmegtakarítást is eredményezhet – ez már az a nagyságrend, amin a környezeti értékekre legkevésbé fogékony döntéshozók is elgondolkodnak.

A zöld IT-nek nevezett irányzat (amelyen belül egyelőre az áramfogyasztás mérséklése a fősodor) ma még jellemzően csak az ipari és a vállalati informatikát formálja, a fogyasztókig lassabban ér el a zöld hullám. A világ legnagyobb szerverparkjával büszkélkedő Google rendszeresen kiteszi a kirakatba a saját fogyasztási adatait, illetve az áramigény csökkentését szolgáló megoldásokat.

Kevesen tudják, hogy a vállalat a világ harmadik legnagyobb szervergyártója, pedig nem ad el egyetlen szervert sem. Viszont a sajátjait saját maga építi alkatrészekből – ahogy talán Larry Page és Szergej Brin (a Google alapítói) tették a kollégiumban. Tapasztalataik szerint a fogyasztáscsökkentés többszörösen is megtérül. A kereskedelmi merevlemezek (millióinak) üzemeltetése során azt a gyakorlatot alakították ki, hogy amelyik egyszer hibázik, az nem kap második esélyt: a megbotló tárolót azonnal nyugdíjazzák.

Kiderült, hogy a nagyon melegen futó merevlemezek hamarabb hibásodtak meg – márpedig a felesleges meleg elpazarolt energiát (is) jelent. Nem találtak érdemi különséget az állandóan forgó és a le-elálló merevlemezek meghibásodási gyakorisága között, ami otthon is hasznosítható válasz a személyi számítógép „Kikapcsoljam? Hagyjam bekapcsolva?” dilemmájára: kapcsold ki, mert úgy nem fogyaszt. Méghozzá áramtalanítva kapcsold ki, mert a hibernált és pláne a készenléti állapot nem fogyasztásmentes.

A Google-t az alternatív, fenntartható energiaellátás úttörőjének is tartják – a cég törekszik a megújuló források használatára, jó sajtót kapott például a hajóra telepítendő adatközpont terve, amely a szél, a nap és a hullámzás energiáját hasznosítaná. Mindez önmagában nem elegendő egy valódi, professzionális adatközpont működtetéséhez, külső betáplálásra is szükség lesz, ám a világítást és a hűtést ellátják a „zöld” források. (Nem kell ezt sem lebecsülni. Az adatközpontok egyik alapvető energetikai jellemzője a számítógépek és az üzemeltetésükhöz szükséges közművek energiafogyasztásának aránya, az energiahasználat hatékonysága – angolul PUE. 2010-ben az átlagos PUE 1,83-1,92 volt Amerikában, ami azt jelenti, hogy a közművek alig fogyasztottak kevesebbet, mint a számítógépek. Ki is adta a szövetségi informatikai energiafelügyelet, hogy az értéket öt év alatt 1,5 alá kell csökkenteni.)

A másik nagypályás játékos, a Facebook két év alatt fejlesztette ki saját adatközpont-technológiáját. A szerverek a mellettük lévő, akkumulátorral táplált inverterekről működnek, a speciális megoldás egyszerre biztosítja a szünetmentességet és az alacsony fogyasztást. A szervertermekben LED-es világítást és épületenként 100 kW teljesítményű, napkövető napelemtáblákat hasznosítanak, amivel nagyon előremutató, 1,07-es PUE-értéket értek el.

A nagyok által használt megoldásokat otthon nehéz reprodukálni, de néhány egyszerű trükkel a háztartási informatika áramigénye is látványosan csökkenthető. Egy laptop jellemzően feleannyi áramot sem fogyaszt, mint egy hasonló képességű asztali gép, és a lapos képernyők energiafelhasználása is csökkenő tendenciát mutat. De az is tud spórolni az árammal, aki nem készül új eszköz vásárlására: a meglévő hardver teljesítményének óvatos visszafogásával is csökkenthető az áramszámla.

A lényeg a processzoridő, a videokártya és a hűtők takarékra állítása, illetve a nem használt perifériák és alkalmazások lekapcsolása. A profik mindezt (némi hardver- és szoftverismerettel) saját kezűleg is megtehetik, de létezik hozzá ingyenesen letölthető, a beállításokat helyettünk elvégző „tuningprogram” is: az egyre népszerűbb Granola segítségével akár 35 százalékos spórolás is elérhető.

Zöldülnek az adatközpontok
Zöldülnek az adatközpontok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.