Egérrel terroristák ellen?

Egy izraeli cég újfajta, minden eddiginél érzékenyebb és olcsóbb, úgymond bioszenzorral állt elő a repülőgépekre felvinni próbált fegyver, robbanóanyag kiszűrésére. A BioExplorers által javasolt módszer egyszerű, az egerek rendkívül érzékeny és pontos szaglására épít.

A reptereken folyó szigorú ellenőrzés minden utazó számára ismerős. Futószalagra helyezett csomagjainkat átvilágítják, áthaladunk a detektorkapun, időnként mogorva biztonságisok motozását is elszenvedhetjük.Így próbálják kiszűrni a gépre fegyvert, bombát, kábítószert felvinni szándékozókat.

Nemrégiben egy izraeli cég újfajta, minden eddiginél érzékenyebb és olcsóbb, úgymond bioszenzorral állt elő. A BioExplorers által javasolt módszer egyszerű, az egerek rendkívül érzékeny és pontos szaglására épít. Az előzetesen többféle szagmintára érzékennyé tett állatok egy professzionális gépnek tűnő doboz belsejében élnek, ahová egy porszívócsőhöz hasonló szerkezet a vizsgálandó objektum környezetének levegőjét juttatja be. Az egerek, ha az általuk „veszélyesnek” tanult szag valamelyikét megérzik a befújt mintában, azonnal egy hátsó kamrába menekülnek. Ha a gép ketrecében tartózkodó nyolc egérből kettő menekülőre fogja, a „gép” jelez, a vizsgált személy vagy csomag veszélyes anyagot rejtegethet.

Egerek alkalmazása egy ilyen komoly, emberéleteket érintő területen meglehetősen groteszknek hat, de meglepően sok előnnyel jár. Az egerek betanítása a New Scientist szerint mindössze két hetet vesz igénybe, és tudásuk több tucat mintáig hasonlóan rövid idő alatt tovább is bővíthető. A kis termetű állatok kevés táplálékot és semmilyen „személyre szabott” gondoskodást nem igényelnek, amely például a kutyák alkalmazását nehezíti.

Az egerekkel működő szenzorral ki lehet váltani a megalázó motozást vagy vetkőztetést, nincs szükség az utasok semmilyen átvilágítására. Az egérszenzorötlet egyébként Eran Lumbrosótól származik, aki az izraeli haditengerészet leszerelt tisztje, civilben pedig zoológus. A Herzliya ban bejegyzett startup cég vezetői között megtalálható az izraeli El Al légitársaság volt biztonsági vezetője mellett több, állatok viselkedésével és betanításával foglalkozó etológus szakember is.

Persze az egérorron alapuló gépezetnek vannak hátrányai is. Az egyik a viszonylag rövid élettartam, egy egér ugyanis csak 2-3 évig él, a cég egy egykorú rágcsálócsapat 18 hónapig tartó alkalmazását javasolja. Az egereknek rendszeres alomcserére és etetésre van szükségük, és csak a nap bizonyos szakában éberek, körülbelül 4 órán át lehetnek bevetésen. Egy egész tenyészetet kell tehát fenntartani minden ellenőrző ponton, ha 24 órás szolgálatra van szükség.

Az eddigi kísérletek azonban a megbízhatóságot illetően a bioszenzor kifejlesztőit igazolják. A tel-avivi Azrieli center bevásárlóközpontban felállított „egér ellenőrző pont” tavaly decemberben 1000 áthaladó közül tökéletesen kiszűrte azt a 22 embert, akiket a kísérlet kedvéért arra kértek, hogy rejtsenek minimális mennyiségű robbanóanyagot a ruhájukba, és csak egyetlenegyszer jelzett tévesen. Az egér a fenyegető külvilággal szemben szinte csak az orrában bízhat, más fegyverrel nemigen ruházta fel az evolúció. Kérdés, hogy mi rá merjük-e bízni az életünket szimatoló egérorrokra?

Az egérszenzor legalábbis olcsóbb lenne az átvilágítógépeknél
Az egérszenzor legalábbis olcsóbb lenne az átvilágítógépeknél
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.