Mikor került a tű a szénakazalba?

Mindenki ismeri azt az élményt, amikor a Google Maps fényképnézetében megforgatja az egérgörgőt. Ahogy a filmekben, a kép közeledik, és kisvártatva kiélesedik, még sokkal több részletet tárva fel. Így találjuk meg ismerősünk kertjét, benne a nyugággyal. És ha a kép egy igen nagy méretű és felbontású fénykép?

Akkor a megfelelő szoftver és számítógép segítségével olyan értékes kutatásokat végezhetünk az ábrázolt tárgyon, mint amilyennek során több ezer feltáratlan sírt találtak a szaúdi sivatagban a Google Maps műholdfelvételein.

Ez a GigaPan projekt. 2007-ben indult annak a berendezésnek a megalkotásával, amely lényegében tetszőleges méretű panorámaképeket készít –automatikusan. Robot mozgatja az állványon a kamerát és fényképezi végig képenként a megfelelő átfedéssel a megadott térszögtartományt. Később egy szoftverrel, például a Photoshoppal össze lehet illeszteni a felvételeket egyetlen képpé. A módszer a Mars-járók tevékenysége során alakult ki, és egy web kettes (bárki által bővíthető) portált eredményezett, ahol mára több mint 50 000 ilyen gigapixeles (ezer megapixeles) felvétel található. Ezeket bárkimegnézegetheti, kutathatja, az élmény egész pontosan megegyezik a Google Mapson tapasztalhatóval. (Amelynek előfutára természetesen egy fi lm, a Szárnyas fejvadász híres zoomja: egy beltéri fényképen a harmadik szobában egy fényes tárgyon visszatükröződő nő fülbevalója a nyom.)

Van Budapest-panoráma is a GigaPan portálon. Tavaly nyáron készítette a panorámaképet egy önkéntes csoport – tanulmányozható rajta például a magyar főváros gazdag tetőkultúrája a cserépformáktól az ácsmunka fejlődéséig. De az is, hogy ki mit csinál az erkélyen. De látható Szigliget-panoráma is a Gigapan.org-on. Sajnos a Balatonnal, pedig a várból a Somlóhegy felé, befelé nézve még sokkal szebb a táj...

Az Észak-karolinai Állami Egyetem rovarmúzeumának az jutott eszébe, hogy a bogárés lepkegyűjteményeiről készít nagy felbontású képet, hogy bárki tanulmányozhassa azokat. A GigaPan technológia révén a virtuális kutatás annak felel meg, mintha magát a gyűjteményt nézné a szemlélő – körülbelül tízszeres nagyítóval.

Felkeltette a régészek érdeklődését is a GigaPan technológia. Kiegészítették a negyedik dimenzióval, az idővel. Ha az ásatás során ugyanabból a nézőpontból több panorámaképet készítenek, akkor a feltárás folyamata kutatható gigapixeles részletességgel. Hasonlóképpen értékes, virtuális kutatási terepet nyújt egy védett területről készített gigapixeles panorámasorozat, amelyen követhető, hogyan építette fészkét a ritka madár, hány fióka kelt ki a milyen mintájú tojásokból – és kik voltak a fészekrablók. És hogy mikor került a tű abba a szénakazalba a terület szélén...

A panorámakép-készítő berendezés
A panorámakép-készítő berendezés
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.