Máshol aktív a dadogók agya

A dadogás sokak életét megkeserítő beszédhiba. Gyógyítani nem tudjuk még, okát sem ismerjük, azt sem értjük, sok gyermekkori dadogás mitől szűnik meg.

Csak Amerikában 46 millió ember van, akinek a beszéd gondot jelent. Nem véletlen, hogy az Amerikai Idegtudományi Társaság (Society for Neuroscience) San Diegóban 2010. november 12–17. között megrendezett éves konferenciáján az agy és nyelv kapcsolata volt az egyik kiemelt téma. Különböző kutatási módszereket alkalmazó kutatók és klinikusok együttes munkája kellett ahhoz, hogy bebizonyuljon, egy nyelv megértése, a beszéd, de egy egyszerű hang megszületése is sokkal bonyolultabb, mint eddig hittük. Funkcionális mágneses rezonancia (fMRI) vizsgálatok képei alapján állapították meg, hogy összehangolt agyi folyamatok, az agy két felét összekapcsoló bonyolult hálózatok dinamikus tevékenységének eredményeként valósulnak meg a különböző nyelvi funkciók, és lett láthatóvá, hogy különbség van a helyesen beszélők és a dadogók agyi aktivitása közt. Még nem tudjuk a magyarázatát annak, miért más területei aktívak a dadogó emberek agyának akkor, ha olvasnak vagy csak hallgatják mások beszédét. Mivel pedig ez a beszédhiba ötször gyakoribb a férfiak, mint a nők között, a kezelési, gyógyítási eljárás kidolgozásához elengedhetetlenül fontos megfigyelés az is, hogy dadogó nők és dadogó férfiak fMRI-vizsgálata eltérő agyi aktivitási mintázatot mutat.

A kutatások jelen eredményei alapján úgy tűnik, a dadogó emberek károsodott beszédképzése az agyi áramkörök rendellenes kapcsolatainak következménye. Ezt azonban további, kisgyermekeken is elvégzett hasonló vizsgálatok kell bizonyítsák, ezek dönthetik el, hogy a kimutatott rendelleneségek nem az életen át tartó dadogás következményei, hanem valóban a dadogás okai.

Egy dolgot azonban sosem szabad szem elől téveszteni. A dadogó emberek éppúgy tudnak tanulni, képesek a legkülönbözőbb szellemi kihívásoknak megfelelni, mint a helyesen beszélők. Ki gondolta volnaWinston Churcill beszédeit hallgatva, hogy dadogását kellett ehhez legyőznie?

A konferencián bemutatott számos új eredmény reményt ad arra, hogy nemsokára megérthetjük, mi ennek a beszédképzési rendellenességnek az oka, s ezután sor kerülhet majd gyógyítására is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.