A marhavész a múlté!

Sikerült kiirtani a marhavészt okozó vírust – jelentette ki a napokban William R. White, az amerikai mezőgazdasági minisztérium külföldi állatbetegségekkel foglalkozó Plum Island-i diagnosztikai laboratóriumának igazgatója. Ez a vírus az embert nem fertőzi meg, ám szarvasmarhák millióinak elpusztításával okozott éhínséget és tömeges éhhalált Ázsiában, Európában és Afrikában.

Még 1950-ben Walter Plowright, Afrikában dolgozó brit állatpatológus fejlesztett ki élő, legyengített vírust felhasználva sikeres oltóanyagot ugyanazzal a sejtkultúra-technológiával, amelyet elsőként a gyermekbénulás elleni oltáshoz dolgoztak ki. A marhavész végleges kiirtására 1994-ben indult hivatalos világméretű kampány. Az utolsó esetet 2001-ben Kenyában észlelték, ám a hivatalos bejelentést, miszerint immár az egész világ mentes a marhavésztől, májusban tervezi megtenni az állat-egészségügyi világszervezet, melyet egyébként 1929-ben éppen a marhavész elleni küzdelemre hozták létre. Ha ez megtörténik, a marhavész vírusa lesz a himlő utáni második kórokozó, melyet véglegesen eltüntetnek a bolygó felszínéről.

Ám még el kell dönteni, hogy egyáltalán őrizzenek-e lefagyasztva vírusokat, s ha igen, hol ésmennyit. E kérdésenmég vitatkoznak a virológusok és a közegészségügyi szakemberek. Virológusok szerint jó, ha kéznél vannak kutatási célokra, ám a közegészségügyi szakértők félnek a laboratóriumi balesetektől, netán terrorcselekményektől.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.