Aki megfordította a széljárást

A hét végén Budapesten tartott Európai Szkeptikus Kongresszuson adott elő Simon Singh, a könyveiről hazánkban is ismert angol ismeretterjesztő, akit egy, a Guardian című lapban megjelent cikke miatt beperelt a Brit Csontkovács Társaság. A per, mely a csontkovácsok visszalépésével zárult, a sajtószabadság nemzetközi próbakövévé nőtte ki magát, és elindította a tudományos vitákra nézve is káros brit hitelrontási törvénykezés megváltoztatására irányuló kampányt.

– Újságírónak, vagy végzettsége révén, fizikusnak tartja magát?

– Az utóbbinak semmiképp sem, miután nem vagyok kutató. Csináltam tévéfilmeket, rádióműsorokat, írtam négy könyvet (melyek közül eddig már három, A Nagy Bumm, Kódkönyv, A nagy Fermat-sejtés magyarul is megjelent) és sok újságcikket, de mindet a tudományról, úgyhogy maradjunk a tudomány kommunikátoránál.

– És a tudományos világ nemzetközi hőse is lett, miután kétéves pereskedés után visszalépett az ön ellen indított pertől a Brit Csontkovács Társaság. Mi volt e per tárgya?

– A cikkben arra mutattam rá, hogy a brit csontkovácsok mintegy fele olyan betegségek gyógyítását ígéri beavatkozásával, többek között gyermekeknek, mint az asztma, a fül fertőzései vagy a bélgörcs, ami pedig kuruzslás. A per kezdetén a Guardian jogászai először helyesbítést kínáltak, majd felajánlották a csontkovácsok szervezetének, hogy írják meg saját véleményüket, végül teljes bocsánatkérést ígértek, de nekik egyik sem volt jó, azt akarták, hogy én kérjek bocsánatot. De ha egy ilyen nagy újság meg van ijedve az igazságtól, ott baj lehet a törvényekkel. Elmentem hát egy másik jogászhoz, aki látott esélyt a győzelemre, de hozzátette, ha sikerül, akkor is vesztek – időt, energiát és pénzt, amit soha nem tudok visszaszerezni. Végül mégis belementem, jóllehet mintegy 200 ezer fontomba került, s csak korábbi sikereim miatt győztem a költségeket.

– Sejtette, hogy kampány indul világszerte a támogatására?

– Egyáltalán nem. Eleinte az ügy vesztésre állt, és nyilvánosan nem is mondhattam semmit, mert az csak rontotta volna az esélyeimet. Akkor valaki szervezett egy gyűlést Londonban, amire háromszázan jöttek el, politikusok, színészek, újságírók és vagy száz blogger. Rajtuk keresztül óriási felhajtás lett a dologból, emberi jogi csoportok és különféle szervezetek is mellém álltak a világ minden tájáról. Aztán egy sokadik fordulóban, amikor szóbeli vitára került sor a bíróságon, az ország három vezető bírája elfogadta az érvelésünket. Úgy ítélték meg, hogy csak véleményt fogalmaztam meg, s ha a tudományban valakinek a véleménye nem egyezik a másikéval, az csak azt jelenti, hogy másként értelmez egy tényt. Mint az egyik bíró kijelentette, nem akarja, hogy az angol bíróság orwelli gondolatrendőrség legyen. A csontkovácsok rájöttek, hogy ezután nem nyerhetik meg a pert, és ejtették a keresetet. Jellemző, hogy egy napon belül 500 csontkovács ellen születtek félrevezető hirdetés miatti feljelentések, és szervezetük azonnal utasította tagjait honlapjaik azonnali megváltoztatására.

– A törvény is megváltozott? Úgy tudom, a hihetetlenül drága és hosszú brit törvénykezés miatt korábban valóságos rágalmazásiper-turizmus alakult ki Angliában.

– Valóban. Orosz oligarchák, szaúdi milliárdosok, izlandi bankok és amerikai orvosi cégek pereltek be külföldi újságokat vagy tudósokat Londonban. A törvény még ugyanaz, de politikai folyamatok indultak meg a megváltoztatására, és januárban terjesztik be az új, remélhetőleg már megfelelő törvényjavaslatot.

– Most mutatják be Magyarországon Trükk vagy terápia című könyvét, melyből voltaképp az ominózus cikk fakadt. Ezt az alternatív gyógymódok első európai professzorával, Edzard Ernsttel írta, így az objektivitása sem kérdéses. Az ebben leírt kezelések közül melyeket tartja tudományosan is elfogadhatóknak?

– Mindegyik módszer biztonságosságát és veszélyességét alaposan megvizsgáltuk. A meditáció például alkalmas szorongásoldásra, ahogy a jóga is jó például a szív- és érrendszer karbantartására, vagy a gyógynövények is számos kórra, de az orvos tanácsát előtte ki kell kérni. Homeopátiára költeni viszont ablakon kidobott pénz, jóllehet Angliában a közegészségügy fizeti ezeket a kezeléseket. Igaz, valami itt is megmozdult. A Brit Orvosi Szövetség idén boszorkányságnak nevezte a módszert, ahogy az Egészségügyi Világszervezet is kiadott egy homeopátiát elítélő nyilatkozatot. Liverpoolban néhány fiatal pedig be akarta bizonyítani, hogy ezekben a készítményekben semmilyen hatóanyag nincs, és januárban országos akciót szerveztek, melynek keretében 450-en, köztük politikusok, újságírók, tudósok, művészek vettek be természetesen minden káros következmény nélkül 80 homeopátiás tablettát. Az egész sajtó és média rajta volt az eseményen, hiszen az üzenet világos volt.

– Ezek szerint megfordult volna a széljárás, és legalábbis önöknél most már a bizonyítékokon nyugvó ésszerűségnek kedvez?

– Remélhetően. A királyi homeopátiás kórház megváltoztatta a nevét, egy másik pedig be is zárt. A skót orvosok kijelentették, nem akarnak ilyen képzéseket, a BBC pedig a múlt héten adott le egy ilyen módszert kritizáló filmet. Jövő februárban például több mint ezer ember fogja egyszerre „túladagolni” magát homeopátiás pirulával világszerte. A racionalitás hívei eddig csak panaszkodtak, most a tettek mezejére léptek.

Simon Singh az Európai Szkeptikus Kongresszus vendége volt Budapesten
Simon Singh az Európai Szkeptikus Kongresszus vendége volt Budapesten
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.