Nagy-Britannia lehet a világ első igazi online országa

Martha Lane Fox dotcomúttörő társadalmi és erkölcsi kötelességének tekinti, hogy tízmillió „internetszüzet” vezessen be a világháló birodalmába.

A múlt héten bocsátotta útjára új technológiai programját a brit kormányfő. A nagy figyelmet kapott eseményen David Cameron oldalán a kilencvenes évek végén lezajlott .comforradalom egyik legmarkánsabb egyénisége, Martha Lane Fox, a lastminute.com társalapítója jelent meg.

A szociálisan elkötelezett, jótékonyságáról ismert multimilliomos a kormány „digitális bajnokaként” nem kevesebbre vállalkozik, mint a világhálóról mindeddig kiszorult tízmillió brit megtérítésére. Közülük hatmillió a 65 éven felüli, négymillió pedig a legalacsonyabb fizetési kategóriába tartozik.

Lane Fox nem tekinti „őrült kíberutópiának” a meggyőződését, hogy nincs olyan terület, melyen az internet ne javítaná az életminőséget. A terv az, hogy Nagy-Britannia a világ első teljesen „bevilághálózott” országává váljon. Egy Price-WaterhouseCoopers-statisztikára hivatkozva Lane Fox azzal érvel, hogy ez évi 22 milliárd font hasznot hozna a nemzetgazdaságnak. Ami az egyes embereket illeti, az internettől valamilyen oknál fogva tartózkodók átlagosan 560 font megtakarítástól esnek el. Az álláskeresők esélyei tíz százalékkal javulnak, ha kiismerik magukat az online világban.

Az üzletasszony szerint nem lehetetlen, hogy a webet nap mint nap használó 30 millió brit mellé 2012 végére a hiányzó tízmilliót is beszervezze. Természetesen tudomásul veszi, hogy ugyanúgy, mint a tévékészülékek, az internet számára sem nyerhető meg a háztartások száz százaléka. A dinamikus vállalkozó már ez év decemberéig digitális felelősöket nevezne ki minden önkormányzatba, munkaközvetítő irodába és közkönyvtárba.

Javasolja, hogy a legkorszerűbb számítógépekkel felszerelt iskolák éjszakánként nyissák ki kapuikat az alacsony jövedelemmel rendelkező családok előtt, akik nem engedhetik meg maguknak az internet otthoni használatát.

A technológiai kiáltvány nyilvánosságra hozatalával egyidejűleg élesre váltott a raceonline2012.org portál, mely vállalatokat, jótékonysági intézményeket, filantrópokat szólít meg, hogy felajánlásaikkal tegyék lehetővé a hangzatos terv megvalósulását. A fizikai valóságában két hónappal korábban elindított kezdeményezéshez máris négyszáz partner csatlakozott – köztük olyan világcégek, mint a BT –, akiktől Lane Fox nem pusztán pénzt, hanem ötleteket is vár. A világhálón eddig kívül maradt tízmilliós nagyságrendet úgy érzékeltette, mintha az öt legnagyobb lélekszámú brit város, London, Birmingham, Leeds, Glasgow és Sheffield teljesen lemondana a mindennapoktól szinte elválaszthatatlan eszközről.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.