Kétmilliárd dolláros vita a női Viagráról

A női szexuális vágy csökkenése élettani vagy kórélettani fogalom? Betegség vagy sajnálatos fiziológiás állapot? Nem mindegy, mert a válasz sok milliót ér: egy gyógyszergyár női Viagrát dobott a piacra. Nagy az ellenállás – kérdés, meddig. Az ezzel kapcsolatos vita ismét felveti a gyógyszer-engedélyezés kérdését. Ezt még aktuálisabbá teszi, hogy Budapesten ma kezdődik a 2. nemzetközi gyógyszer-felügyeleti kongresszus.

A régi vita most ismét fellángolt, és a független amerikai sajtó, többek között a The New York Times, sok szakmai érvet és ellenérvet sorol. A közvetlen oka pedig az volt, hogy a Boehringer Ingelheim nevű nagy német gyógyszergyár kifejlesztett egy olyan szert is, amely állítása szerint rendezi a csökkent női libidó problematikáját. Ám az amerikai forgalmazásához szükséges engedélyt kiadó Élelmiszerés Gyógyszerügyi Hivatalnak, az FDA-nak a tanácsadói testülete a legutóbbi ülésén a szer ellen foglalt állást, mondván, hogy előnyei nem állnak arányban a mellékhatásaival, többek között a szédüléssel, hányingerrel, fáradékonysággal. Ezzel még nem dőlt el a szer sorsa, mert tanácsadói testületének véleménye ellenében az FDA a szer javára is dönthet. Volt rá példa.

A gyógyszergyártó, virtuális világunknak megfelelően, elsősorban az interneten hatalmas „alapozó” sajtókampányba kezdett. Finoman fogalmazva, nem riadt vissza bulváreszközöktől. Például bevetette Lisa Rinnát, egy szappanoperákban játszó színésznőt, a Playboy egykori modelljét. Ő nyilvánosan bevallotta: bizony „női szexuális zavarban” szenved.

Mi viszont nézzük a tényeket. Dr. Peter J. Piliero, a Boehringer amerikai leányvállalatának orvosigazgatója szerint a gyógyszer az idegrendszeren át hat. Csökkenti az agyban a szerotonin, és növeli a dopamin, valamint a norepinefrin nevű anyagok szintjét, ami végső soron a szexuális vágy fokozódásához vezet. Azaz nem hasonlítható más ismert szexuális serkentőszer, például hormonkészítmények hatásmechanizmusához. A híres kék pirula és társai is másképp, a nemi szervek véráramlásának fokozásán keresztül hatnak. Az is érdekes, hogy a Boehringer szerét eredetileg depreszszió kezelésére fejlesztették ki, csak arra nem vált be. Viszont váratlanul kiderült róla, hogy igen előnyösen befolyásolja a női libidót.

A szert egy 24 hónapos kísérletben próbálták ki. Ebbe összesen 1323, a változás korába még nem lépett, az Egyesült Államokban és Kanadában élő, házas, diplomás, középosztálybeli, libidóhiányos asszonyt vontak be. A hölgyek válaszait értékelve kiderült, hogy az úgynevezett „szexuális kielégülési események” időszaka – ez nem egyenlő az orgazmus megélésével –átlagosan 4,5 hónapra növekedett, szemben a placebót kapottak 3,7, illetve a gyógyszerezésben nem részesültek 2,7 hónapjával. Az FDA szakemberei ez ellen két kifogással is éltek. Szerintük a gyógyszerről nem bizonyították be teljes mértékben, hogy valóban fokozza a libidót, másrészt a havi jelentésnél alaposabb, napokra lebontott női „önvallomást” vártak (volna) a részt vevő hölgyektől a havi értékelések helyett. A tanácsadói testület véleményét a gyógyszergyártó szóvivője nem volt hajlandó kommentálni.

Visszatérve az alapproblémára, betegség vagy állapot: természetesen – magának a női libidó zavarának a létezését senki sem vonja kétségbe. Gyakoriságát neves szaklapok 10 százalék körülire teszik – igaz, a közlemények többségét gyógyszercégek szponzorálták… A Boehringer joggal hivatkozhat arra is, hogy pszichiátriai betegségek közé hivatalosan is besorolták a Hypoactive sexual desire disorder, azaz hypoaktív (csökkent, alacsony) szexuális vágy zavarának diagnózisát.

Ugyanakkor a szakemberek szerint számos bonyolult lelki és testi okra visszavezethető problémáról van szó. Itt, érthető okokból, a diagnózis is jóval nehezebben állítható fel, mint a férfiak merevedési zavarainál. A lényeg a megoldás: a legtöbben pszichoterápiát javasolnak. Amennyiben mégis gyógyszert kell bevetni, akkor kiegészítő kezelésként inkább a már jól bevált hormonszereket ajánlják.

Akadnak még vérmesebb ellenzők. Az új szer körüli kampányról nyilatkozó dr. Adriane Fuigh-Berman, a Georgetown Egyetem docense szerint normális állapotok betegséggé transzformálásával, ezzel a betegségtudat kialakításával és az azt kísérő szorongás fokozásának klasszikus esetével állunk szemben. Mások azt a problémát is felvetik, hogy ha a szerhez majd könnyen hozzá lehet jutni, sokan minden orvosi ok nélkül gátlástalanul és főleg kontroll nélkül fogják bevenni.

A Boehringer hypoaktív szexuális vágy zavarával foglalkozó orvosi és nővéri továbbképzések sorát támogatja. A The New York Times nem volt rest, és utánament, mik hangzanak ott el. Az egyik tesztkérdésben az orvosoknak egy három gyermekét nevelő és beteg anyját ellátó 42 éves asszonyról szólnak, akinek kioltódott a nemi vágya. A férjről futólag tesznek csak említést.Mi a teendő? A korrekt válasz: vizsgálják ki szexuális vágyának zavarát.

Szakértők szerint ha a szert Amerikában forgalmazni lehet, évi kétmilliárd dolláros üzletről lesz szó. Az Egyesült Államokban ennyiért vásárolják a három legfőbb, férfi libidót serkentő szert is.

A női libidó zavarának gyakoriságát a szaklapok tízszázalékosra teszik – nagy piacról van szó
A női libidó zavarának gyakoriságát a szaklapok tízszázalékosra teszik – nagy piacról van szó
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.