Nemzetközi siker az iGlue, a forradalmian új magyar kereső

Vulkánkitöréskor indultak, a törölt légi járat helyett autóval, az utolsó pillanatban érkeztek meg a minap Londonba a Geeknrolla nemzetközi startup versenyre a kis magyar fejlesztőcég, az In4 Kft. képviselői, hogy aztán még ki sem lihegve magukat rögtön ezüstérmet szerezzenek a mindössze három perc alatt bemutatott forradalmian új programjukkal, az iGlue-val.

Vaskó Péter, a cég ügyvezetője, egykori újságíró potenciális országimázsprojektnek is nevezte a teljesen magántőkéből, garázscégként, egy jó magyar ötlet alapján folyamatosan fejlesztett alkalmazás sikerét. – A kezdeti tőkehiányt kreativitással pótoltuk, majd a Power of the Dream Ventures hazai befektetőcég állt a program mögé, amely jelenleg is finanszírozza a fejlesztést – tette hozzá Vaskó.

– Londoni utunk legfontosabb tapasztalata az volt, hogy nincsenek zárva a kapuk, van hely az új ötletek számára, érdemes kockáztatni és nemzetközi színtérre fejleszteni. A londoni befektetőket is „megragadta” a tájékozódást, tanulást segítő újszerű, piacképes program, az előadás után több cég is felvette velünk a kapcsolatot, velük jelenleg is tárgyalunk – hangsúlyozza.

Az irodalmiadatbázis-motorból 2 és fél év alatt, alig tucatnyi ember munkájával továbbfejlesztett iGlue egy szövegértelmezéshez, háttér-információk gyűjtéséhez használható webes alkalmazás. A programban egy intelligens algoritmus nyelvileg, a szövegkörnyezetet is figyelembe véve elemzi és értelmezi az éppen olvasott weboldal szövegét, és az egyes szövegelemekhez (személyek, földrajzi helyek, intézmények) helyben, kis ablakban megjelenő releváns információkat kapcsol. A földrajzi helyeket megjeleníti a térképen, az intézményekről videókat, fotókat közöl, az emberekhez is arcot, életrajzot rendel. – Az iGlue alkalmazásával a felhasználó nem linkcsokrokhoz, hanem jól szervezett, összefüggő információkhoz juthat – magyarázta. Vaskó Péter szerint az iGlue a web szemantikus pillanatragasztója: képes intelligensen újraszervezni a világháló töredékes adatait, és megmutatni azok kapcsolatrendszerét.

Az alkalmazás a jelenlegi keresőkkel ellentétben nem a kulcsszavakat, vagyis a karaktersorozatot, hanem egy adott szó valódi jelentését azonosítja. Az iGlue szakít a linkkel mint legfontosabb webes eszközzel, hisz a hivatkozás egy pontból csak egyetlenegy másik oldalra mutathat. A közösségi web utáni korszak képviselőjeként a web 3.0 bekövetkeztét is jelző új program központi eleme az ún. hyperdata. Ennek segítségével bármely szöveg, adat, kép, videó vagy adatbázis komplett adatcsomóponttá alakítható. Az iGlue elolvassa és felismeri a webes tartalmak jellegzetes, jelentéssel bíró elemeit. Ezután egy gombnyomásra helyben felépíti az adott elemhez tartozó adatkapcsolati hálót, ami egy új ablakban jelenik meg a szöveg fölött.

A programot tesztelték a The New York Times, valamint a Time magazin és számos más online tartalomszolgáltató szövegein, illetve történtek kísérletek a nemzeti Audiovizuális Archívumon keresztül elérhető, 30-as évekbeli filmhíradók szemantikus feldolgozására is. (A szövegelemző modult olvasóink is kipróbálhatják az iglue. com oldal láblécében található iGlue Ice Cube demo gombra kattintva.) A rendszer öntanuló, a fejlesztők szándéka szerint okos, automatikus algoritmusok és az internethasználó közösség részvételével fog működni és fejlődni. Bejelentkezett felhasználók szerkeszthetik tovább, mint a Wikipédiát, és a weboldalakon az olvasók visszajelzései, értékelései alapján marad vagy tűnik el egy-egy bejegyzés, bejelölés.

De hol fogunk találkozni az iGlue-val? Az elsőként megcélzott terület az angol nyelvű online média, amelyben az alkalmazás alapverziója ingyenesen lesz elérhető. Emellett számos nagynevű, angol nyelvű klaszszikus újság tervezi, hogy fizetőssé teszi a tartalmát, ezekben egyedi testre szabott prémiumszolgáltatásokkal jelenhet meg a program. Az alkalmazás továbbá segíthet abban is, hogy az oldaltulajdonosok a szövegek mellett azokhoz szorosabban kapcsolódó, ezáltal informatívabb, az olvasók számára hasznosabb hirdetéseket tudjanak elhelyezni. Ősztől várható, hogy megjelenik az ingyenesen használható alkalmazás, elsősorban a nagyobb piacot –és egyszerűbb nyelvet – jelentő angolszász területen. Ezután pedig a hazai felhasználók következnek, a második megcélzott nyelv ugyanis a magyar.

Gombnyomásra felépül az adott szövegelemhez tartozó adatkapcsolati háló
Gombnyomásra felépül az adott szövegelemhez tartozó adatkapcsolati háló
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.