Emberibőr-billentyűzet

Ha olyan emberrel találkoznak, aki mániákusan böködi az alkarját, ne gondoljanak semmi betegesre. Az illető a legújabb billentyűzeten, az emberi bőrön keresztül „beszélget” a számítógépével.

A bőrbillentyűzet azon az elven alapul, hogy ha ujjunkkal megbökjük a bőrünket, akkor egy jellemző alacsony frekvenciás hang (infrahang) keletkezik, amit megfelelő detektorral észlelni is lehet. A Microsoft és egy pittsburghi egyetem kutatói kidolgoztak egy új adatbeviteli eszközt, a Skinputot, amely ezt a jelenséget használja ki. Beviteli területnek a kezet használják, amelyre egy projektor négy-öt virtuális billentyűt vetít a kellő menüfelirattal. A felhasználó ujjának érintésével navigál a menüben, és kiválasztja a kívánt funkciót.

Az sem mindegy, hogy kezünk melyik részére ütünk az ujjunkkal, mert más és más hangkép alakul ki. Ezt a hangképet észlelik a kézre erősített kivetítő mellé szerelt akusztikus detektorok, és azonosítják a kiválasztott menüfunkciót. Ezzel a kör bezárult, működik a kézre vetített billentyűzet.

A Skinput kiválóan működik mozgás közben is, tehát gondtalanul kommunikálhatunk számítógépünkkel akár reggeli futás közben is. A feltalálók egy új vezeték nélküli adatbeviteli eszköznek tekintik, habár egy kicsit körülményes a beállítása. A detektorok másként észlelik a jeleket a kéz egyes területeiről, tehát gondosan be kell állítani a projektort, hogy a kellő pozícióba vetítsen. A számítógépes játékok megszállottjai egyből a 3D virtuális kijelzővel működő játékokra gondoltak, ahol kéznél lenne a beállítások menüsora. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.