Árt a bölcsőde?

Kétségtelen, hogy a kis csecsemőnek, de az egy-két éves gyereknek is a szülei mellett a helye. Közösségi igénye csak később támad. Ám mi van a betegségekkel?

Vajon lelkiismeret-furdalást kell éreznie annak az anyának, aki korán kénytelen beadni a csemetéjét bölcsődébe, aztán meg a gyerek az egyik fertőzésből a másikba esik? És mi lesz később? Hajlamosabbá válik légúti megbetegedésekre?

Bármilyen meglepő, a legújabb kutatások szerint, nem. Egy brit felmérésben 4200 olyan gyerek sorsát követték nyomon, akiket egyéves koruk előtt bölcsődébe adtak. Ők valóban gyakrabban, átlagosan 25 százalékkal többször betegedtek meg, mint otthon maradt társaik. Ám három év múlva megfordult a helyzet, és ekkor már a bölcsődések 27 százalékkal kaptak el ritkábban légúti fertőzéseket. Hatéves korukra az esélyek kiegyenlítődtek.

Az eredmények korrelálnak 4000 holland újszülött nyomon követéses vizsgálatával. Náluk ugyan a korán közösségbe adott gyerekek négyéves korukig gyakrabban megfáztak és estek át különböző súlyosságú légúti fertőzéseken, ám négy-, illetve nyolcéves koruk között már ritkábban betegedtek meg. Fontos megfi gyelés volt az is, hogy kevesebbet kellett bevetni a leghatásosabb, szteroidot tartalmazó asztmaellenes szerekből is. A nyolcévesek között aztán már nem volt szignifikáns különbség sem a légúti fertőzések, sem az asztma gyakoriságában és súlyosságában.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.