H1N1: megcáfolt ellenérvek

Csokorba szedte, egyenként megvizsgálta, és meg is válaszolta a védőoltással kapcsolatos leggyakoribb ellenérveket a Magyar Immunológiai Társaság. Az állásfoglalást Falus András akadémikus, a testület elnökségi tagja - és egyben az egyik legaktívabb ismeretterjesztő tudós - juttatta el a Népszabadsághoz.

1. ellenérv: Eddig sem oltattam magam...

Ezzel a genetikailag új vírussal eddig még senkinek a szervezete nem találkozott, tehát járvány esetén, aki nem oltatta be magát, sokkal könynyebben megkaphatja a fertőzést. Ezért alakulhat ki a világjárvány. Az új vírus a szezonális influenzavírusnál lényegesen virulensebb, szaporodóképesebb, ráadásul becsapja a szervezet természetes védekezését. Nemcsak a tüdő, de a bél nyálkahártyáját is károsítja, és hosszabb ideig van jelen a szervezetben, így a betegség lefolyása alatt a beteg megfertőzhet olyanokat is, akiknél nagyobb a valószínűsége a súlyos szövődménynek.

Ebbe a csoportba tartoznak a várandós kismamák, a csecsemők, a gyermekek és fiatal emberek, akik még nem estek át sorozatos influenzafertőzésen. Akit beoltottak, sokkal kevésbé veszélyezteti a környezetét, mint a náthás, köhögő, tüsszentő fertőzött beteg. Különösen érvényes az azokra, akik betegek gyógyításával, gondozásával vagy diákok oktatásával foglalkoznak.

2. ellenérv: Legfeljebb lázas leszek néhány napig...

A vírus a felső légutakon keresztül fertőz. Itt a vírus és az általa kiváltott nagy intenzitású immunválasz károsítja a légutak felszínét borító nyálkahártyát. Ezek a folyamatok a tüdő légzőfelszínének csökkenéséhez, légzéskárosodáshoz, nagyon súlyos tüdővérzéshez vezethetnek. Ezt a súlyos állapotot csak mesterséges lélegeztetéssel lehet egyensúlyozni, de a folyamat maga így is maradandó tüdőkárosodást eredményezhet.

3. ellenérv: A védőoltásnak súlyos mellékhatásai vannak...

Az elölt vírust tartalmazó oltóanyagok adalékként ellenanyagok képződését fokozó hordozóanyagokat és tartósítószert is tartalmaznak. A védőoltás szaporodó vírust nem tartalmaz, de az immunrendszert képes aktiválni, és olyan ellenanyagok képződését váltja ki, amelyek megakadályozzák a vírus bejutását és elterjedését a szervezetben. Ennek a semlegesítő hatásnak az eredményeként az immunizált páciensekben teljes védelem, vagy csak enyhe lefolyású betegség alakul ki. A magyar oltóanyag azért is különösen hatékony, mert a teljes vírus minden alkotórésze jelen van benne elölt formában. Minden eddigi klinikai vizsgálat azt igazolta, hogy az új H1N1-vírus és a szezonális influenza ellen adható védőoltásoknak elhanyagolhatók a mellékhatásai (ritkán hőemelkedés, az oltás helyén egy-két napig tartó fájdalom). Mivel a vírus felszaporítása kis menynyiségű antibiotikummal kezelt tojásban történik, a további tisztítási lépések ellenére az oltóanyagban nyomokban visszamaradhat tojásfehérje- vagy antibiotikum-szennyezés. Így a tojásra vagy antibiotikumra allergiás emberekben a vakcina mellékhatásokat is kiválthat, ami indokolttá teszi a fokozott óvatosságot. Az ilyen ritka reakció veszélye szinte minden gyógyszernél fennáll. Ha azonban a betegség szövődmény nélküli lefolyását és a gyógyszer esetleges mellékhatásainak kockázatait mérlegeljük, nem nehéz belátni, hogy ez vállalható kockázat.

4. ellenérv: Mérgező higany van az oltóanyagban...

Elterjedt, hogy az oltóanyagban jelenlevő tartósító szer, a tiomerzál, higanytartalma miatt mérgező, és idegrendszeri károsodást okoz. Ezt a vegyületet több mint 40 éve alkalmazzák infúziós folyadékok, oltóanyagok és más készítmények sterilitásának biztosítására, így minden eddig előállított influenzavírus elleni oltóanyagban is jelen volt, s a jelenlegivel azonos mennyiségben. Azért nem okoz mérgezést, mert higanytartalmú bomlásterméke, az etil-higany néhány nap alatt kiürül a szervezetből és nem épül be úgy, mint a hasonló nevű metil-higany. A nagyon ritkán előforduló nehézfém-allergia esetén azonban az érintetteknek az előzőekben már említett óvatossággal kell eljárniuk. (Az online sajtóban felbukkanó érv szerint a magyar oltóanyagnak magasabb a tiomerzál-tartalma, mint a konkurens hatóanyagoknak. Erre reagálva Falus András lapunknak azt emelte ki: az ausztrál vakcina ugyannyit tartalmaz, mint a magyar: 50 mikrogramm tiomerzált, ami 25 mikrogramm etil-higanynak felel meg.)

5. ellenérv: Úgyis mutálódik a vírus, mire ideér a járvány, addigra az oltás már nem nyújt védettséget...

A vírus terjedése során folyamatosan változhat, de a képződő mutációk, amelyek nem feltétlenül fokozzák a kórokozó károsító hatását, a vírusnak csak kis részét érintik. Mivel az oltóanyag nagyon sokféle, a vírust több pontján semlegesítő ellenanyagot alakít ki az oltott emberek szervezetében, a víruson sok "céltábla" marad a hatékony antitestek számára.

Egyre többen gondolják, hogy az oltás a kisebbik rossz
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.